Sastojci:

Za testo: 3 jaja, 250 ml svežeg mleka, 120 ml ulja, 4 kašike svinjske masti (meka/na sobnoj temperaturi), 1 kašika soli, 2 kašike šećera, 2 kašike suvog kvasca, 1 kg brašna

Za nadev: 1 jaja, 1 belance, 200 g sira

Za premazivanje: 1 žumance, 1-2 kašike svežeg mleka, 1 kašika maslinovog ulja

Za posipanje: miks semenke

Način pripreme:

Suvi kvasac možete prosejati sa brašnom. Možete i da ga rastvorite u mlakom mleku.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. U udubljenje razbijte jaja. Dodajte navedene sastojke za testo i umesite testo koje treba da bude meko i elastično. Gotovo testo ostavite sa strane da odstoji 30-40 minuta.

Podelite ga na četiri dela. Od svakog razvucite list, ako je moguće kockastog obika, debljine oko 3-4 mm. Gotovu koru isecite na pravougaonike veličine priblžno oko 8/6 cm.

Na svako parče oštricom noža napravire 4-5 proreza, pazire da jedan kraj prema sredini sečemo, ali ne do kraja.

Od nadeva stavite jednako na sve komade, oko 1 kašiku. Uvijte roščiće u rolat, tako da prorezi ostanu na gornjoj strani.

Stavite uvijene rolate u pleh, obložen papirom za pečenje.

Namažite ih smesom od žumanca, pomešanog sa svežim mlekom i maslinovim uljem.

Po ukusu pospite semenkama. Ako vam se to ne dopada, ostavite ih čiste.

Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Roščiće pecite dok ne porumene.

Prijatno!


Recept za francuski hleb: Bakin baget sasvim posebnog ukusa i krckave korice!

Obožavaćete ih