Savršene

Originalne italijanske lazanje: Ovaj ukus se ne zaboravlja lako! (RECEPT)

Da li postoji neko ko ne voli lazanje? To savršeno jelo može biti i svakodnevni ručak, ali i deo svečane trpeze

Recepti
20:51h Autor:
Originalne italijanske lazanje: Ovaj ukus se ne zaboravlja lako! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Italijani, a i ceo svet smatra da su lazanje potekle iz Bolonje, ali istina je da su nastale u Grčkoj. Ime su dobile po glinenoj tepsiji u kojoj su se pekle "lasanon".

Italijani su malo doradili recept, kako su godine odmicale - redovno ga spremali i eto sada su lazanje njihovo tradicionalno jelo.

Donosimo vam pravi, originalni recept za te "dorađene" i "unapređene" lazanje:

Potrebno je: 500g kora za lazanje

Za Ragu sos: 250 g mlevene junetine – od buta; 250 g mlevene svinjetine od buta; 500g sosa od paradajza (najbolji je domaći ako imate ako ne, može i kupovni); 1 glavica crnog luka; 1 čen belog luka; 1/2 solje sitno seckanog korena celera; 1/2 solje sitno seckane šargarepe; 1 veći lovorov list;

Bešamel sos: 1 kašika putera; 1 litar masnijeg svežeg mleka; 2 supene kašike brašna; muskatni oraščić; šolja sveže rendanog parmezana

Seoska večera: Ovo je najzdraviji obrok na svetu! (RECEPT)

Priprema:

Za ređanje lazanji neophodna vam je pravougaona tepsija, može i vatrostalna činija. Zatim spremite ragu sos (jer kore već imate).

Ragu sos: Sitno iseckan crni i beli luk, šargarepu i celer propržiti na maslinovom ulju. Dodati mleveno meso i propržiti, posoliti i pobiberiti. Zatim dodati sos od paradajza i lovorov list. Poklopiti da se krčka pola sata.

Bešamel sos: Istopiti puter u teflon loncu, skloniti sa vatre i dodati brašno. Vratiti na vatru i mešati intenzivno dok se testo ne skuva i postane glatka masa. Skloniti opet sa vatre i polako dodavati hladno mleko uz neprekidno mešanje da se ne naprave grudve. Dodavati po malo mleka svaki put kada masa postane ponovo glatka sve dok se ne potrosi mleko.

7 predloga za ručak: Od ponedeljka do nedelje, kuvano svaki dan! (RECEPTI)

Vratiti na vatru i mešati lagano dok sos ne dostigne gustinu jogurta. Posoliti, pobiberiti, dodati rendan muskatni oraščić.

Nauljiti tepsiju poslagati prvi red kora za lazanje. Posuti red mesa preko kora, kašiku rendanog parmezana i kutlaču bešamela. I sve iz početka dok se ne potroši fil.

Pred kraj kore pospite samo bešamelom i parmezanom, a zatim na zadnju koru dodajte malo i paradajz sosa.

Peći u rerni 20 minuta na 180 stepeni.

3 posna rolata od jedne smese: Savršeno predjelo koje se ne peče! (VIDEO, RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs