Kako se približavamo dočeku Nove godine, tako raste uzbuđenje i novogodišnja euforija, ali i razmišljanje o kremastim poslasticama koje ćete pripremiti za svoje najmilije.
Ovaj recept za čokoladni mus je pravo rešenje za vašu prazničnu trpezu.
Sastojci za biskvit:
- 240 g brašna za kolače
- 1 prašak za pecivo
- 20 grama kakaoa
- prstohvat soli
- 80 grama sirovog smeđeg šećera
- 140 ml lešnikovog ili bademovog mleka
- 70 ml hladnoceđenog suncokretovog ulja
Za mus:
- 260 grama čokolade za kuvanje
- 180 grama aquafabe (tečnost od kuvanja leblebije, prokuvana da bude gušća ako ga sami kuvate, ili oceđena iz limenke leblebija)
- nekoliko kapi limunovog soka
Za posluživanje:
maline, borovnice ili drugo bobičasto voće, sveže ili zamrznuto, zavisno od sezone.
Priprema:
- Za biskvit zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- U posudi prosijte brašno sa praškom za pecivo, kakaom i solju pa umešajte i šećer.
- Dodajte lešnikovo ili bademovo mleko i suncokretovo ulje, pa kratko promešajte.
- Ulijte u kalup, poravnjajte površinu i pecite 35 do 40 minuta.
- Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
Kremasta rapsodija ukusa: Napravite čokoladni mus sa narandžom, smazaćete ga odmah! (RECEPT)
- Za mus isecite čokoladu na manje komade pa rastopite na pari.
- Promešajte da bude sasvim glatka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Za to vreme aquafabu (najbolje hladnu) miksajte sa limunovim sokom dok ne postane penasta poput šama od belanaca (za to joj treba nešto vremena, budite strpljivi).
- Zatim u nju kašikom pažljivo umešajte (širokim pokretima od dna prema gore) ohlađenu rastopljenu čokoladu.
- Ako je potrebno, biskvitu odsecite gornji deo kako bi bio postao ravan. Vratite ga u kalup u kojem se pekao.
- Od papira za pečenje odsecite traku široku 10-ak cm pa je stavite između biskvita i stranica kalupa.
- Na biskvit rasporedite mus i poravnajte površinu.
- Ostavite najmanje nekoliko sati u frižideru.
- Pre posluživanja uklonite kalup i traku od papira za pečenje pa poslužite ukrašeno bobičastim voćem i posuto sa malo kakaoa u prahu. Ako vam se dogodi da nakon dodavanja čokolade aquafaba splasne, a mus postane redak, svejedno ga rasporedite po biskvitu.
- Kalup omotajte folijom pa tortu stavite u zamrzivač da se fil stvrdne. Za mus možete upotrebiti i aquafabu od graška.
Uživajte u slatkom kao slavna manekenka: Uz ovaj čokoladni mus bićete kraljica dezerta! (RECEPT)