Sastojci za oraščiče: 60 g putera, pola šolje šećera u prahu, 1 jaje, 3 kašike kiselog mleka, 1-2 kašičice sode bikarbone, 1 kesica vanilin šećera, 2,5 šolje brašna, 2 kašičice kakao praha (ako želite blede oraščiće, ne stavljajte kakao).
Za krem: 1 litar svežeg mleka, 100 g brašna, 100 g putera, 1 šolja šećera, 1 vanilin šećer.
Priprema: Sodu razmutite u kiselom mleku. Kada naraste, od ostalih sastojaka napravite lepljivo testo zajedno sa kiselim mlekom. Kidajte loptice testa i utiskujte u metalne kalupe za oraščiće, ređajte u pleh zajedno sa kalupima i pecite 20-ak minuta na 180 stepeni. Ostavite oraščiće da se hlade.
Priprema karamel krema: Istopite na ringli šećer u karamel, pazeći da karamel ne zagori, jer će biti gorak. Odvojte 400 ml mleka i umutite u njemu brašno žicom. Dodajte ostatak mleka u karamel i vratite na ringlu. Sačekajte da provri i stavite brašno.
5 recepata za kuglof: Čokoladni, voćni, ukusan i moćan!
Kada se zgusne isključite ringlu i stavite vanilin šećer i puter. Promešajte dobro. Sipajte u porcelansku posudu, čvrsto umotajte providnom folijom i sačekajte da se ohladi (obavezno pokrijte, da se na kremu ne bi uhvatila korica).
Napunite oraščiće ohlađenim kremom (ne preterujte da ne bi curilo) i spajajte po dva.
Možete sve značajno da pojednostavite - umesto fila možete da koristite bilo koji kupovni krem, džem...
Tradicionalni grčki pasticio: Jednostavan ručak kome ćete se uvek vraćati! (RECEPT)