nEODOLJIV

Posni slavski kolač: Najmirisniji hleb na svetu! (RECEPT)

Slavski kolač predstavlja krunu posne slavske trpeze i mnoge domaćice imaju tremu kada ga spremaju

Recepti
15:10h Autor:
Posni slavski kolač: Najmirisniji hleb na svetu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Mnoge domaćice najviše treme imaju kada spremaju posnu slavu. Pošto ove godine sve veće slave "padaju" u sredu ili petak, tj. u posne dane, veoma je bitno da se sve spremi sa merom i ukusom.

Pri spremanju posne trpeze najviše pažnje se obraća na slavski kolač koji mora biti lepo ukrašen, mekan i mirisan.

Donosimo vam proveren recept za najmekši posni slavski kolač.

Sastojci: 1 kg brašna tip “400” meko; 500 ml kisele (mineralne) vode; 40 g svežeg kvasca; 4 kašičice šećera; 3 kašičice soli; 9 kašika ulja;

Ukrasi: 100 g brašna; 100 g gustina; 100 ml vode; malo soli

Testenina sa tunjevinom idealna za brzi ručak: Posno jelo puno omega 3 kiselina! (RECEPT)

Priprema:

Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i kvasac da nadođe. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen.

Podelila sam testo na dve lopte. Od jedne lopte napraviti pletenicu koju stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu staviti drugu loptu.

Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim štirkom (2 dl vode i 2 kašike brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.

Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrđe testo. Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.

Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.

Džumbus paprikaš: Tradicionalno posno jelo! (RECEPT)

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta.

Pečen kolač bi trebalo da je lagan, osetićete to i po težini šerpe kad je uzmete u ruke, a onda pažljivo izvaditi kolač na čistu kuhinjsku krpu i premazati ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj.

Napomena: Od ovog testa možete praviti razna slana peciva - kiflice, perece, podloge za picu...

6 recepata za posne slatke pite: Najlepša zamena za slavske kolače! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs