Recepti sa Stilom

Posne lazanje

Ukusne lazanje za posnimbešamel sosom i paradazjz pelatom, idealne za spremanjena brzinu u vreme posta
Recepti
11:16h
Posne lazanje
Posne lazanje, Foto: Shutterstock
  • 75 minuta
  • Srednje teško
  • Za 6 osoba

Sastojci

  • 9 listova lazanja
  • 1 Glavica crnog luka
  • 150g soje u ljuspicama
  • 2 šolje sosa od paradajza
  • 2 kašike brašna
  • 500ml sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrće)
  • 200g dimljenog sira od soje
  • belog bibera i soli po ukusu
  • origana po ukusu
  • ulja po potrebi

Obariti listove lazanje u slanoj kipućoj vodi sa malo ulja dok ne omekšaju. Ljuspice soje preliti kipućom vodom i ostaviti da omekšaju. Propržiti sitno iseckan crni i beli luk na ulju i dodati oceđene sojine ljuspice. Kad se dobro uprži, naliti sos od paradajza i dodati origana.

Dinstati sve skupa još desetak minuta dok se smesa ne zgusne. U drugoj posudi propržiti brašno na ulju i uz stalno mešanje dodavati sojino mleko ili bistru supu od povrća. Kad se bešamel zgusne dodati soli i belog bibera po ukusu. U podmazan pleh (ili prekriven papirom za pečenje) ređati tri lista lazanje, preliti sosom, zatim bešamelom pa još jednim redom lazanja. Postupak ponoviti ukupno tri puta. Zaliti ostatkom bešamela i paradajz sosa. Po vrhu posuti dimljenim sirom od soje ili biljnim kačkavaljem. Pleh prekriti folijom i peći oko 45 minuta na umerenoj vatri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs