O osećaju za lepo nekadašnjih stanovnika ove varoši svedoče i mnogi, manje ili više očuvani, dvorci kao što su oni u Kapetanovu i Starom Selu, kao i dvorci porodica Jagodić i Dunđerski. O lepoti, ili bar potencijalima ovog kraja, govori i sadašnji naziv ovog mesta – Plandište, što je, kako se priča, poteklo od glagola plandovati, odnosno bezbrižno se odmarati.
Međutim, Srbi, Mađari, Rumuni, Slovaci i Makedonci ove opštine ne samo da ne planduju, već i pripremaju odlične kulinarske specijalitete, kao što su pogača od spanaća, carski kolač, kaoi čuvene buhtle sa makom za koje vam prilažemo recept.
Sastojci za buhtle s makom: 1 dl toplog mleka 1/2 svežeg kvasca 1 kašika šećera malo brašna
Testo:
500 g brašna 100 g šećera 100 g otopljenog maslaca 2 dl toplog mleka 1 jaje 1 vanilin šećer malo soli cimet
Nadev: 200 g mlevenog maka 100 g šećera 1 vanilin šećer 1,5 dl vrućeg mleka
Priprema: 1. U decilitar toplog mleka dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i brašno, pa ostavite na toplom.
2. U 2 decilitra toplog mleka dodajte jaje i promešajte.
3. Mak i šećer prelijte vrućim mlekom i ostavite da se hladi.
4. Prosejte brašno, pa dodajte obe vrste šećera, so, cimet, pripremljeni kvasac, mleko i rastopljeni maslac, pa mešajte dok testo ne počne da se odvaja od posude.
5. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
6. Razvaljajte testo i secite ga na kvadrate, pa na svaki dodajte kašičicu nadeva od maka.
7. Oblikujte loptice i dobro učvrstite ivice, ostavite na toplom da se još malo dignu, pa premažite maslacem.
8. Stavite buhtle u rernu zagrejanu na 100 stepeni Celzijusa i pojačajte je na 150 stepeni. Pecite ih oko pola sata.
Na kraju ih pospite prah šećerom.
Baklava od maka: Originalni recept iz kuhinje Eparhije šabačke!