Sastojci: 1-2,5 kg dimljene šunke (ili suvog vrata, buta...) 600 g - 1 kg brašna, kocka svežeg kvasca, 2-3 kašičice soli, 2-3 kašike ulja, 2-5 dl mlake vode.
Priprema: Izmrvite kockicu kvasca, dodajte nekoliko kašika brašna, nekoliko kašika mlake vode, pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 15-ak minuta. U veću vanglu sipajte više od pola kilograma glatkog brašna. Napravite udubljenje, pa u njega izlijte nadošli kvasac. Dodajte dve-tri kašičice soli sa strane, jednu-dve kašike ulja, malo mlake vode i varjačom izmešajte testo.
Postepeno dodajte preostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno da dobijete ne previše mekano, ali ni previše tvrdo testo.
Varjačom dobro umesite testo, dobro ga izlupajte, sve dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Kad postane glatko, već prilično elastično, zatvorite posudu poklopcem ili pokrijte čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se testo udvostruči. Za to vreme dobro operite šunku i osušite je papirnim ubrusom.
Ako vam je standardno meso dosadilo, evo sjajnog predloga