Omiljeni slatkiši iz detinjstva prave se tako brzo i lako, da ćete se verovatno sve češće odlučivati da baš njih pripremate kao desert!
Pre svega, savet: Da bi se karamela što bolje zalepila za jabuke, važno je da ih nakon pranja dobro osušite. Odstranite peteljku i zabodite u sredinu jabuke drveni štapić za ražnjiće ili sladoled.
Napravite karamel: Pomešate oko 200 g smeđeg šećera, 20 g putera i dodajte nekoliko kašika vode i nekoliko kapi sirćeta.
Otopite sastojke na vatri, mešajući dok smesa ne provri. Uronite jabuke jednu po jednu u karamelu, držeći ih za štapiće, i okrećite dok smesa ne prekrije celu površinu voćke, pa stavite jabuke na tanjir da se ohlade i da se karamela stegne.
Meso se čuva 3, a sarma najviše 4 dana: Izbegnite trovanje hranom tokom praznika!
Navedena količina karamela trebalo bi da bude dovoljna za pet jabuka.
Postoji i praktičnija varijanta - jabuke možete i da isečete, pa da manje komadiće stavljate na štapiće i umačete u karamelu.
Dok se karamela hladi, možete da uvaljate jabuke u mlevene lešnike, seckane orahe, a odlično će se uklopiti i čokolada.
Za super izgled: Kad se karamela stvrdne, uronite jabuke u rastopljenu čokoladu do pola. Jabuke će izgledati još efektnije u dve boje.
Mirisni kolač sa pudingom: Jednostavan, mekan i neodoljivo kremast! (RECEPT)