Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima.
Za ovu omiljenu poslasticu u pirotskom kraju potrebno je:
250 ml vode 250 ml mleka 300 g oštrog brašna 1 limun 7 žumanaca 7 belanaca ulje
U sud sipati vodu i mleko. Prokuvati, pa polako sipati brašno. Skloniti, dobro izmešati i dodati limunovu koru. Kada se masa prohladi, u nju umešati 7 žumanaca, jedno po jedno, mutiti, pa u to pažljivo umešati sneg od 7 belanaca i dalje mešati da se izjednači.
Tatlije istiskivati u vrelo ulje pomoću šprica i ispržiti ih da budu rumene. Posle toga svaku tatliju zamočiti u vreli šerbet i poređati jednu uz drugu u tepsiju.
Šerbet se pravi tako što se 750 g šećera i 500 ml vode stave da se kuvaju 10 minuta.
Baklava od maka: Originalni recept iz kuhinje Eparhije šabačke!