Jastuk torta je spoj laganog biskvita i žutog krema uz dodatak malina, koje daju dodatnu notu svežine.
Sastojci: 11 jaja, 1 l mleka, 400-500 g malina, 2 vanilin šećera, 8 kašika brašna, 200 g brašna za krem, 14 kašika šećera, 200 g putera ili margarina.
Priprema: Umutiti jaja sa 10 kašika šećera, pa dodati 8 kašika brašna i razliti u veći četvrtasti pleh. Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Mleko staviti da se kuva, dodati 4 kašike šećera i vanilin šećer. U sud staviti 200 g brašna i 3 žumanca, dodati malo mleka i napraviti kašicu bez grudvica. Kad mleko provri, sipati u mlazu kašicu u mleko i mešati žicom. Kuvati minut-dva i skloniti, pa ostaviti da se dobro ohladi. Povremeno mešati da se ne zgrudva.
Stari recept za slavski kolač: Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji! (FOTO)
Umutiti puter, po želji dodati 2-3 kašike prah šećera, pa kad se krem ohladi, sjediniti sa umućenim puterom. Biskvit iseći na trake širine oko 2 cm, dužine koliki je poslužavnik. Poređati prvi red traka po dužini poslužavnika, pa sipati malo krema, odozgo rasporediti maline, pa opet krem, zatim poređati trake biskvita, ali sad popreko i sipati opet krem, a zatim opet maline.
Kad se torta malo ohladi i stegne, ukrasiti šlagom. Pre sečenja ostaviti da prenoći u frižideru.
(Izvor: Kodbakeugostima.blogspot.rs)