Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuvanu, sa njom ne možete pogrešiti.
Ima sočno meso lepe narandžaste boje, slatkasta je, a cene je i nutricionisti zbog vrlo niske kalorijske vrednosti, kao i zbog provitamina A, vitamina C, E i K kao i vitamina B grupe, kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa…
Preporučuje se u ishrani svih dobi, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu.
Donosimo vam recept koji možete uvrstiti u svoj jelovnik.
Sastojci:
- 2 manje tikve (600 – 800 g svaka)
- 100 g luka
- 400 g pilećeg filea
- 400 g pečuraka
- 30 ml ulja
- 250 g polutvrdog sira
- so
Priprema:
1. Tikve ogulite, prerežite na pola po dužini, očistite od koštica i operite. Pomoću viljuške tikvu dodatno malo izdubite od vrha prema delu gde su bile koštice.
2. Tikve stavite u lim za pečenje obložen pek papirom, lagano ih posolite, popaprite i stavite na 30-ak minuta u pećnicu zagrejanu na 200 °C.
3. U tiganj na zagrejano ulje stavite sitno naseckan luk i popržite ga do zlatnožute boje. Dodajte piletinu isečenu na rezance i kratko je propržite. Dodajte pečurke sitnije iseckane, pospite začinima (so, biber, aleva paprika) i propržite dok tekućina koju puste gljive ne ispari.
4. Uklonite s vatre pa sa dobijenim nadevom napunite pečene bundeve, pospite izrendan sir i pecite još 20-ak minuta.
Prijatno!