Obavezno probajte

Jesenja gozba na tanjiru: Punjene tikve! (RECEPT)

Tikva ili bundeva, izdašna kraljica jesenjeg jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane

Recepti
20:44h Autor:
Jesenja gozba na tanjiru: Punjene tikve! (RECEPT)
Punjene tikve, Foto: Profimedia

Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuvanu, sa njom ne možete pogrešiti.

Ima sočno meso lepe narandžaste boje, slatkasta je, a cene je i nutricionisti zbog vrlo niske kalorijske vrednosti, kao i zbog provitamina A, vitamina C, E i K kao i vitamina B grupe, kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa

Preporučuje se u ishrani svih dobi, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu.

Donosimo vam recept koji možete uvrstiti u svoj jelovnik.

Sastojci:

  • 2 manje tikve (600 – 800 g svaka)
  • 100 g luka
  • 400 g pilećeg filea
  • 400 g pečuraka
  • 30 ml ulja
  • 250 g polutvrdog sira
  • so

Priprema:

1. Tikve ogulite, prerežite na pola po dužini, očistite od koštica i operite. Pomoću viljuške tikvu dodatno malo izdubite od vrha prema delu gde su bile koštice.

2. Tikve stavite u lim za pečenje obložen pek papirom, lagano ih posolite, popaprite i stavite na 30-ak minuta u pećnicu zagrejanu na 200 °C.

3. U tiganj na zagrejano ulje stavite sitno naseckan luk i popržite ga do zlatnožute boje. Dodajte piletinu isečenu na rezance i kratko je propržite. Dodajte pečurke sitnije iseckane, pospite začinima (so, biber, aleva paprika) i propržite dok tekućina koju puste gljive ne ispari.

4. Uklonite s vatre pa sa dobijenim nadevom napunite pečene bundeve, pospite izrendan sir i pecite još 20-ak minuta.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs