Zlatna korica i meka, vazdušasta unutrašnjost ono su što ovaj hleb čini ultimativnim užitkom u svako doba dana i uz svaki obrok!
Meki mlečni hleb pravi je užitak kada se u njemu uživa dok je još topao, uz maslac i domaći džem. Kombinaciji dodajte belu ili crnu kafu i uživanje može da počne!
Sastojci: 1 veće jaje, 160 ml toplog mleka, 40 ml tople vode, 340 g belog brašna, 60 g suvog kvasca, 2 kašičice soli, 60 g maslaca.
Priprema: U posudi najpre pomešajte mleko, suvi kvasac i šećer, pa pustite desetak minuta da odstoji. Dodajte jaje, vodu, so i brašno. Sve dobro pomešajte, kako biste dobili smesu nalik testu, a zatim dodajte omekšali maslac. Zamesite testo i oblikujte kuglu.
Testo prebacite u plastičnu posudu koju ste prethodno premazali otopljenim maslacem ili uljem. Prekrijte folijom i pustite da se diže oko 90 minuta.
Kada se testo diglo, podelite ga na tri dela. Pustite da rastu još oko 15 minuta, a svaki razvaljajte u pravougaonik, pa preklopite tako da dobijete trougao. Svaki trougao zatim zarolajte i stavite u kalup za hleb koji ste najpre premazali rastopljenim maslacem.
Pustite da se diže još nekoliko minuta, a za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Hleb premažite mlekom, pa pecite oko sat vremena do 75 minuta. Pre sečenja, hleb dobro ohladite.
Martinačke punjene krofne narastu duplo: Po najstarijem vojvođanskom receptu!