Nema ko ih ne voli

Posne sarmice od zelja: Specijalitet iz centralne Srbije kojem niko ne može da odoli! (RECEPT)

Ovo jelo se tradicionalno sprema tokom posta i letnjih vrućina
Recepti
17:06h Autor:
Posne sarmice od zelja: Specijalitet iz centralne Srbije kojem niko ne može da odoli! (RECEPT)
Foto: Profimedia
  • Srednje teško

Sastojci

  • 500 g šampinjona
  • 150 g mlevenih oraha
  • 30-tak listova zelja
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • začin, so, aleva paprika

Savršeni letnji obrok su sarmice od zelja, koje obiluje vitaminima. Na gastronomskoj mapi, ovo jelo je zastupljeno najviše u centralnoj Srbiji, gde se tradicionalno priprema tokom posta na sledeći način.

Luk sitno iseckati i propržiti na maslinovom ulju. Dodati rendanu šargarepu i kada se izdinsta, dodati sitno seckane šampinjone. Prodinstati još par minuta, začiniti po ukusu i dodati mlevene orahe. Skloniti sa vatre.

Prohlađenom masom puniti listove zelja i ređati u lonac, naliti vodom i kuvati na laganoj vatri nekih 30 minuta. Nakon toga zapeći ih u rerni još 20 minuta. U fil se po želji može dodati i šolja pirinča.

Staro seljačko jelo umesto hleba: Prava proja ima samo 3 sastojka! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs