Počela je sezona ukusnog voća. Prvo su nam stigle jagode, polako zriju i prve trešnje, a uskoro će i cene biti pristupačnje pa ćemo moći da kupujemo "naveliko". Kada vam pretekne malo više slasnog voća napravite brzopotezni džem sa kojim ćete zasladiti sebi doručak.
Potrebno: Voće po želji (šljive, jagode, jabuke, breskve i td.) malo šećera, malo cimeta (po želji).
Priprema: Očistite voće i poredajte ga u dublju tepsiju ili šerpu koja može da stane u rernu. Zatim pospite po vrhu jednu šaku šećera (ako hoćete zdraviju varijantu, šećer vam i ne treba), zatim možete da dodate malo cimeta (ako pravite džem od šljiva ili jabuka) pa uključite rernu na 150 stepeni Celzijusa i pustite da se lagano krčka. Ako se setite povremeno promešajte džem. Kada dostigne željenu gustinu, preručite ga u sterilizovane tegle i ostavite da se lagano ohladi.
Tegle čuvajte u frižideru jer džem nema konzervans ni šećer pa može da se brzo pokvari ako stoji izvan hladnog mesta.
Savet plus: U džem od šljiva možete dodati i nekoliko kocki crne čokolade kako bi džem dobio specijalan ukus. U džem od jagoda dodajte malo mlevenog badema.
Uživajte!