Za dobre prženice važno je da bajat hleb bude od onih "dobro umešenih" vrsta, tako da se sredina lepo seče i ne mrvi pred priipremu prženica, piše Lepa & Srećna.
Ali šta da radimo sa somunima i baget hlebom, koji su ukusni samo dok su super sveži? Nemojte bacati ove "šuplje" hlebove sa divnom koricom. Napravite džinovske prženice koje su mnoge srpske domaćice već testirale. Svi kažu da je ukus fenomenalan, a recept je jednostavan.
Ideju za ovaj recept naše domaćice pronašle su u jednoj kulinarskoj TV emisiji o popularnoj hrani u drugim zemljama, a osnova je široki hleb baget. Sličnost s našim somunom je upravo u tome što je sredina šupljikava, a hleb to i čini ukusnim dok je svež.
Kad odstoji dan ili dva, članovi porodice više neće da ga jedu, a za prženice nije pogodan jer svi parčići ispadnu šuplji.
Uz ovaj recept, dobićete ukusan obrok, a punjenje možete da menjate u skladu sa namirnicama koje trenutno imate u frižideru kao i prema ukusu ukućana.
Sastojci: baget ili somun; 3 jajeta; 200 gr mesnog ili ribljeg punjenja po želji (seckana šunka ili uprženo mleveno meso ili usitnjena sardina ili tunjevina); manja glavica luka; so, biber, dodatni začini po želji.
Prilog po želji: kečap, senf, majonez, rezanci, sirove šargarepe, krastavac, paradajz.
Priprema: Rasecite baget ili somun po dužini. Izmešajte seckani luk, jaja, mesno punjenje i začine i sipajte u malo podmazan, ugrejan tiganj. U tu mešavinu spustite polovine hleba tako da šupljikava sredina utone u smesu.
Pržite na srednjoj vatri, a kad smesa bude pržena, okrenite utopljene polovine hleba tako da se i korica lepo prepeče. Izručite na tanjir, dodajte priloge po želji pa sastavite polovine i pričvrstite čačkalicama. Secite poprečno kao kriške i služite bogate parčiće na ovalu.