Posne slatke pite olakšavaju nam dane Vaskršnjeg posta. Donosimo vam čak 10 recepata za slatke pite. Na vama je da se latite posla i otkrijete koja od njih vam se najviše dopada
Baklava sa suvim šljivama
Potrebno je: 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu);1 kg mlevenih oraha; 500 gr suvih šljiva; 1,5 kg šećera; 3 kesice vanilin šećera; 1 l vode; 1 limun; ulje.
Priprema: Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.
Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi. Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane. Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu. Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.
Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom. Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe. Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive. Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata. Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine. Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela. U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom. Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.
Popajeva pita: Posno, sočno i bogato jelo sa spanaćem! (RECEPT)
Pita sa jabukama i orasima
Potrebno je: 500 gr kora za pitu; 1 kg kiselih jabuka; 200 gr mlevenih oraha; šećer; ulje; cimet; vanilin šećer.
Priprema: Jabuke oljuštiti, narendati i ostaviti na đevđiru da se ocede od soka. Zatim svaku drugu koru prskati uljem i vodom, pa ređati namaz od jabuka posut kašikom šećera, mlevenim orasima i cimetom. Ređati u pleh i ponovo prskati uljem i vodom. Peći u zagrejanoj pećnici oko pola sata dok kore ne porumene. Posuti vanilin šećerom, iseći na parčiće i služiti.
Prava srpska gibanica: Moćno i bogato jelo na kojem se ne štedi! (RECEPT)
Pita sa bundevom
Potrebno je: 800 gr tankih kora za pitu; 1 kg bundeve; vanilin šećer po želji; cimet po ukusu; 3 kašike ulja; šećer; šećer u prahu.
Priprema: Očišćenu i izrendanu bundevu, na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje, prodinstati sa tri kašike ulja i šećerom. Na radnoj površini ređati po tri kore, svaki red poprskati mešavinom vode i ulja. Odozgo stavljati nadev od bundeve po ivici, posuti cimetom po želji, urolati pa ređati u nauljen pleh. Peći pitu na umerenoj temperaturi oko 30 minuta, ili dok pita ne dobije zlatno rumenu boju. Izvaditi da se ohladi, iseći na parčad, posuti šećerom u prahu pa služiti.
Kosovska filija sa kajmakom: Vruća pita sa ukusom ljubavi! (RECEPT)
Pita sa suvim šljivama
Potrebno je: 500 gr kora za pitu; 750 gr suvih šljiva; 250 gr oraha; ulje; šećer; voda.
Priprema: Šljive oprati, očistiti od koštica i sa malo šećera propržiti na niskoj temperaturi. Šljive dinstati dok ne omekšaju, vodeći računa da se ne raspadnu. Na radnoj površini ređati po tri kore, svaki red poprskati mešavinom vode i ulja, a odozgo stavljati nadev od šljiva po ivici, posuti mlevenim orasima, zatim urolati pa ređati u pouljen pleh. Peći pitu na umerenoj temperaturi oko 30 minuta pa izvaditi iz rerne. Dok je pita još vruća, zaliti je sirupom koji je stao od dinstanja šljiva, iseći na parčad pa servirati.
Sipana pita jabučara: Mekši kolač u životu niste probali! (RECEPT)
Posna pita sa višnjama
Potrebno je:
Za biskvit: 2 šolje brašna (šolja od 2 dl); 1 šolja narendanog biljnog margarina; 1 dl mlake vode; malo soli.
Za nadev: 500 g očišćenih višanja; 1/2 šolje šećera; 1/2 limuna (sok i kora); 2 kašike brašna; prah šećer; komadić margarina.
Priprema: U posudu za mešanje stavite brašno, narendan margarin i malo soli. Dobro izmešajte, da se margarin potpuno sjedini sa brašnom, pa ulijte mlaku vodu. Izradite kompaktno testo. Podelite ga na dva jednaka dela, oblikujte kugle i stavite u posudu, pa pokrijte salvetom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi oko pola sata. Istovremeno, na umerenoj temperaturi, od višanja i šećera skuvajte kompot, pa dodajte sok i koru limuna, brašno i margarin. Kuvajte još neko vreme uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle.
Okrugli kalup za kolače ovlaš namažite uljem i u njemu rastanjite jedan deo prethodno rastanjenog testa. Pažljivo oborite ivice na dno posude.Unutra stavite prethodno pripremljen i prohlađen nadev od višanja. Preko nadeva pažljivo stavite drugi, rastanjeni deo testa. Vrhom oštrog noža zasecite testo na sredini, da se patišpanj ne bi odvojio od nadeva tokom pečenja. Pripremljenu pitu od višanja pecite u zagrejanoj rerni, na umerenoj temperaturi, dok ne dobije zlatno-rumenu boju. Izvadite ga da se ohladi i pospite prah šećerom pre posluživanja.
Brza pita sa pavlakom: Domaćinski doručak ili večera nezaboravnog ukusa! (RECEPT)
Đul pita
Potrebno je: 500 g brašna; 300 g oraha; 100 g suvog grožđa; 300 g šećera; ulje; sok od limuna; vanila.
Priprema: Zamesiti brašno sa malo mlake vode i polakašike ulja, kao za svaku pitu. Testo podeliti na dva dela, pokriti salvetom i ostaviti malo da odstoji. Na sto staviti čist stoljnjak i razvući kore. Kore prosušiti, poprskati vrelim uljem, presaviti sve četiri strane za veličinu pleha, ponovo poprskati uljem, posuti orasima i suvim grožđem pa uviti pomoću stoljnjaka u čvršću rolnu. Od druge kore napraviti istu takvu rolnu.Iseći pitu na jednake komade, i staviti ih u namazan pleh tako da se vidi nadev. Pitu ispeći pa napraviti sirup od šećera i vode. Staviti da se ušpinuje, dodati vanilu i sok od limuna i preliti pažljivo. Đul pitu pokriti salvetom i ostaviti da pita upije sav sok.
Marsovske palačinke: Bolje od bilo koje slane pite ili bureka! (RECEPT)
Pita sa orasima i cimetom
Potrebno je: 500 g kora; 400 g oraha; 100 g prezli; 5 kašika šećera; kesica cimeta; kora od jedne pomorandže.
Priprema: Orahe sameljite, pa ih preručite u posudu. Dodajte im rendanu koru pomorandže, cimet, šećer i prezle i dobro izmešajte. Tri kore prostrite na dasku, pa ih po celoj širini tanko premažite filom od oraha. Urolajte, stavite u pleh i pecite 30 minuta na 150 stepeni.
Zeljanik: Pita koja se nikad ne odbija! (VIDEO)
Pita sa medom i bademima
Potrebno je: 500 g brašna; čaša ulja; 300 g mlevenih badema; 100 g šećera; 250 g meda; sok od limuna.
Priprema: Brašno prosejati i zamesiti testo sa malo tople vode, soli i kašikom ulja. Testo podeliti na tri dela, malo rastanjiti, namazati uljem i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Razviti testo preko čistog stolnjaka i ostaviti da se prosuši. Prethodno pokidati krajeve. Koru poprskati uljem i posuti obarenim i samlevenim bademima i sitnim šećerom. Saviti krajeve, poprskati i njih uljem i služeći se stolnjakom saviti savijaču. To uraditi sa sve tri kore, a zatim pitu ispeći.
Pečenu pitu iseći na jednaku parčad i poređati ih u dublji sud. Prokuvati med sa malo vode, dodati sok od limuna i preliti pitu.
Kremasta i sočna pita iz tiganja: Ručak za celu porodicu! (VIDEO)
Suva pita sa orasima
Potrebno je: 1 kg tankih kora za pitu; 100 gr mlevenih oraha; 100 gr suvog grožđa; 100 gr šećera; kesica cimeta. Za preliv: 750 gr šećera; limun.
Priprema: U podmazan pleh ređajte 4-5 kora poprskanih uljem, pa stavite fil od oraha, šećera, suvog grožđa i cimeta. Zatim opet ide red od 4-5 kora, fil i sve tako dok ne potrošite sav materijal. Gornji sloj kora premažite uljem. Zatim pitu isecite na kocke, poprskajte vodom i stavite u rernu da se peče na 150 stepeni. Za to vreme prokuvajte šećer u pola litre vode i dodajte limun isečen na kolutove. Ovim vrelim sirupom zalijte prohlađenu pitu.
Bosanska pita sa sirom: Njeno veličanstvo savijača!
Baklava
Potrebno je: 1/2 kg tankih kora; 1/2 kg šećera; sok od pola limuna; 400-500 gr mlevenih oraha; 200 gr suvog grožđa; 1/2 l ulja; 1 kesica crnog čaja.
Priprema:
Preliv: jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi četkom), pa filovati orasima i suvim grožđem. Ako je grožđe tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu. Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe. Pitu iseći na komade željene veličine, ali ne do dna tepsije.
Sipati ulje u sve proseke i peći na 150 stepeni. Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi. Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv.
Kasnije se može dodati ako se želi malo sočnija baklava.
5 srpskih jela: Ovo mora da zna da skuva svaka žena koja je prešla četrdesetu!