Stari specijalitet

Kosovska filija sa kajmakom: Vruća pita sa ukusom ljubavi! (RECEPT)

Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija
Recepti
18:40h Autor:
Kosovska filija sa kajmakom: Vruća pita sa ukusom ljubavi! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita!

Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

Sastojci: 500 gr brašna, 700 ml vode, 3 jajeta, kašičica soli, 300 g kajmaka.

Priprema: Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

Pišinger, omiljeni kolač starijih generacija: Obožavali su ga s razlogom! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs