Otopite 17 dkg maslaca, dodajte 17 dkg šećera u prahu i sve dobro izmiksajte, 8 dkg čokolade rastopite na pari. U međuvremenu odvojite žumance od belanceta. Žumance dodajte, jedno po jedno, u smesu maslaca i šećera, potom dodajte otopljenu čokoladu izmešajte, te na kraju dodajte 8 dkg mlevenih oraha i jednu i po kašičicu kakaa.
Belance umutite u šlag, pa kašiku po kašiku dodajte u prethodnu smesu uz lagano mešanje, rernu ugrejte na 180 stepeni, smesu prebacite u kalup za torte i pecite oko 20 do 25 minuta.
Drugi do torte čini ista smesa ali ne pečena nego kuvana, na ovaj način dobije se tekstura krema. Izlupajte 5 celih jaja i 17 dkg šećera u prahu te jednu i po kašičicu kakaa. Kuvajte na pari oko 20 minuta uz često mešanje, dok se smesa ne zgusne.
Potom u kuvanu smesu dodajte 8 dkg čokolade, rastopiti uz mešanje. Skinuti s pare i dodati 17 dkg maslaca isečenog na komadiće, mešati dok se ne sjedini sa smesom pa prema želji dodati 8 dkg mlevenih oraha.
Toplu smesu preliti preko pečenog biskvita, ostaviti par sati u frižideru i poslužiti uz slatku pavlaku.
Svetogorski kolač: Hilandarski slatkiš božanskog ukusa! (RECEPT)