Uživanje

Malo čokoladno zadovoljstvo: Torta bez brašna!

Ovo je recept za domaćice početnice, one koje će tek zavoleti kuvanje
Recepti
14:30h Autor:
Malo čokoladno zadovoljstvo: Torta bez brašna!
Foto: Thinkstock
  • 60 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 34 dkg maslaca
  • 34 dkg šećera u prahu
  • 10 jaja
  • 16 dkg crne čokolade sa najmanje 40% kakaa
  • 16 dkg mlevenih oraha
  • 3 kašike kakaa

Otopite 17 dkg maslaca, dodajte 17 dkg šećera u prahu i sve dobro izmiksajte, 8 dkg čokolade rastopite na pari. U međuvremenu odvojite žumance od belanceta. Žumance dodajte, jedno po jedno, u smesu maslaca i šećera, potom dodajte otopljenu čokoladu izmešajte, te na kraju dodajte 8 dkg mlevenih oraha i jednu i po kašičicu kakaa.

Belance umutite u šlag, pa kašiku po kašiku dodajte u prethodnu smesu uz lagano mešanje, rernu ugrejte na 180 stepeni, smesu prebacite u kalup za torte i pecite oko 20 do 25 minuta.

Drugi do torte čini ista smesa ali ne pečena nego kuvana, na ovaj način dobije se tekstura krema. Izlupajte 5 celih jaja i 17 dkg šećera u prahu te jednu i po kašičicu kakaa. Kuvajte na pari oko 20 minuta uz često mešanje, dok se smesa ne zgusne.

Potom u kuvanu smesu dodajte 8 dkg čokolade, rastopiti uz mešanje. Skinuti s pare i dodati 17 dkg maslaca isečenog na komadiće, mešati dok se ne sjedini sa smesom pa prema želji dodati 8 dkg mlevenih oraha.

Toplu smesu preliti preko pečenog biskvita, ostaviti par sati u frižideru i poslužiti uz slatku pavlaku.

Svetogorski kolač: Hilandarski slatkiš božanskog ukusa! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs