Maskarpone je neslani kremasti sir od kravljeg mleka. Može se koristiti svež, kao i za pripremu raznih sosova i kremova za torte i kolače, piše Lisa.rs.
Potrebno vam je: 1,5l mleka, 3 dcl kisele pavlake, kašičica morske soli i proceđen sok od dva limuna, bez pulpe.
Zagrejte mleko, pavlaku i so na srednjoj temperaturi i često mešajte kako se ne bi hvatao kajmak. Nemojte dozvoliti da mešavina provri, već je zagrejte samo do, otprilike, 90 stepeni.
Recept jedne Beograđanke: Pravila sam i pila kefir punih 30 dana, a rezultati su neverovatni! (FOTO)
Trebalo bi da to bude za oko 15 minuta. Dodajte limunov sok i polako promešajte. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko pet minuta. Kombinacija kiseline i toplote će izazvati zgrušavanje mleka pa će izdvojiti čvrsta masa i surutka.
Postavite u cediljku gusto cedilo – ili triput presavijeno obično cedilo – i polako sipajte smesu sa surutkom. Ostavite da stoji oko 20 minuta i povremeno odlivajte surutku.
Spojite krajeve cedila tako da se usirena masa skupi i izručite u činiju. Ako želite gušći sir, možete da ostavite da se cedi još sat vremena.
Maskarpone može da stoji u frižideru do četiri dana.
Čizkejk od tri sastojka: Poslastica za kojom ćete poludeti! (RECEPT, VIDEO)