Poslastica i po

Starinski recept za orasnice

Ukus koji će vas podsetiti na rano detinjstvo i bakinu kuhinju
Recepti
08:58h Autor:
Starinski recept za orasnice
Foto: Shutterstock
  • 50 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 2 belanca
  • 250 g šećera u prahu
  • 200 g seckanih oraha
  • 300 g mlevenih oraha
  • 1/4 soka od jednog limuna

1. Belanca mutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodate sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna (ne dozvolite da upadne mesnati deo limuna).

2. Dobro izmešajte, ali ni slučajno mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima. Veliku tespiju prethodno pripremite, stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirati u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici.

3. Orasnice stavljate u rernu zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjujete na 100 stepeni.Treba da se suše oko 20 minuta, sve zavisi od jačine rerne. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se još ohlade i stegnu pa tek onda vadite iz tepsije.

Lagana torta od badema!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs