1. Smokve dobro operite i oštrim nožem zarežite na oba kraja, pa ih tanko oljuštite. Svaku smokvu štrikaćom iglom probodite skroz na dva mesta. Smokve kuvajte u 6-8 voda, dok voda ne proključa, pa tu vodu prospite a sipajte novu i ponovo kuvajte.
2. U poslednju vodu stavite jednu celu koru limuna. Kuvane smokve pažljivo procedite i ostavite da se osuše. U šerpu stavite pripremljen šećer, nalijte ga vodom da ogrezne i stavite da se kuva. Kad se šećer donekle ukuva stavite u njega smokve. Kuvajte na jakoj vatri dok sirup ne bude dovoljno gust da se s varjače sliva u kapima a ne u mlazu.
3. Na 5 minuta pred kraj dodajte sok od limuna i šipku vanile. Skuvano slatko sklonite s vatre, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi desetak minuta. Tad sklonite krpu sa šerpe i vratite slatko na ringlu, neka ponovo provri. Ovo se preporučuje kod pripreme slatka uopšte, jer voće pod vlažnom krpom pusti još deo soka.
4. Kad slatko još jednom provri, ponovo ga sklonite s vatre i pokrijte vlažnom krpom. Neka tako prenoći. Hladno slatko sutradan sipajte u tegle.
Za instant domaćice: Jedine lazanje koje morate da naučite da spremate! (VIDEO)