Podvarak je jedno od onih jela koje miriše na staru kafanu, sporo kuvanje i pun sto oko kog se okuplja porodica. Priprema se jednostavno, ali zahteva strpljenje, jer prava čar ovog jela leži u dugom krčkanju i spoju kiselog kupusa, masnog mesa i začina. Kafanski podvarak je snažan, punog ukusa i još bolji kada prenoći — baš onakav kakav se nekada služio uz hleb, kiselo mleko i čašicu rakije.

shutterstock-753856135.jpg
Foto: Shutterstock

Osnovne informacije

  • Vrsta jela: Glavno jelo
  • Kuhinja: Srpska, tradicionalna
  • Vreme pripreme: oko 20 minuta
  • Vreme kuvanja/pečenja: 2–2,5 sata
  • Ukupno vreme: oko 3 sata
  • Težina pripreme: Srednja
  • Broj porcija: 4–6

Sastojci

  • 1,5 kg kiselog kupusa (sečenog na trakice)
  • 700 g svinjskog mesa (vrat, rebra ili plećka – najbolje mešano)
  • 150–200 g slanine
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3–4 čena belog luka
  • 2 kašike masti (ili svinjske masti + malo ulja)
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašičica tucane ljute paprike (po ukusu)
  • 1 kašičica bibera
  • 1–2 lovorova lista
  • so (oprezno, kupus je slan)
  • po potrebi malo vode ili rasola

Priprema:

  • Kupus pripremiti
    Ako je mnogo kiseo – blago ga isprati. Ne cediti potpuno, treba da ostane sočan.
  • Meso i slanina
    Meso iseći na krupnije kocke. Slaninu na sitnije komade.
  • Zaprška kao u kafani
    U velikoj, dubokoj šerpi ili zemljanom loncu zagrejati mast. Dodati slaninu da pusti masnoću, zatim sitno sečen luk i dinstati dok ne postane staklast.
  • Dodavanje mesa
    Ubaciti meso, pojačati vatru i kratko propržiti da se zatvori sa svih strana. Dodati beli luk, alevu i tucanu papriku, brzo promešati.
  • Dodati kupus, lovor i biber. Sve dobro izmešati.
  • Krčkanje
    Naliti malo vode ili rasola (tek da ne zagori), poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 2 sata, povremeno mešajući.
  • Zapečeni šmek (kafanski trik)
    Pred kraj skinuti poklopac i ostaviti da se podvarak malo zapeče i zgusne. Ako imaš rernu – prebaci u pleh i zapeci 20–30 minuta na 200°C.

Saveti iz kafane:

  • Najbolji je sutradan, kad odstoji.
  • Što masnije meso – to bolji podvarak.
  • Ide savršeno uz domaći hleb, kiselo mleko ili čašicu rakije.
  • Možeš dodati i dimljenu kobasicu za jači ukus.

00:53
NE PROPUSTITE SPECIJALITETE PORODICE BOJIČIĆ! Novi zanimljivi recepti i odlična atmosfera u najpoznatijoj kuhinji Izvor: Promo