Ako volite jela puna dubokih, zemljanih aroma koje mirišu na kuhinje stare Evrope, mađarske šnicle u sosu od dimljene paprike i pavlake biće pravo otkrovenje. Ovo tradicionalno jelo spaja nežne, mekane komade mesa koji se tope u ustima sa bogatim sosom punim luka, začina i dimljene crvene paprike – omiljenog sastojka svakog pravog mađarskog lonca.

Jednostavne za pripremu, a raskošnog ukusa, ove šnicle su idealan izbor za nedeljni ručak ili porodično okupljanje. Uz testeninu, pire ili tarhonyu, dobijate obrok koji greje dušu i mami osmeh već pri prvom zalogaju.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g svinjskog buta ili vratine (može i teletina ili junetina)
  • 2 glavice crnog luka (krupno seckane)
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika svinjske masti ili ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika slatke dimljene crvene paprike
  • 100 ml belog vina (ili voda, po izboru)
  • 200 ml kisele pavlake (ili pavlake za kuvanje ako više voliš kremastije)
  • 1 kafena kašičica ljute tucane paprike (po ukusu)
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • 500 ml bujona ili vode
Šnicle u sosu
Ovaj recept će vam tražiti baš svi Foto: Shutterstock

Priprema:

1. Priprema mesa

Meso iseci na tanje šnicle, otprilike debljine prsta.

Posoli i pobiberi, pa blago izlupaj tučkom da omekša.

Uvaljaj šnicle u brašno i kratko ih proprži na svinjskoj masti s obe strane dok ne porumene. Izvadi ih na tanjir.

2. Dinstanje luka

U istu masnoću dodaj seckani crni luk i dinstaj dok ne postane staklast.

Dodaj sitno seckan beli luk, pa odmah ubaci dimljenu papriku i ljutu papriku – ali pazi, paprika ne sme da zagori! Samo kratko proprži (nekoliko sekundi), da pusti miris.

Šnicle sa površem u tepsiji
Meso je rastresito i topi se u ustima Foto: Shutterstock

3. Vraćanje mesa i kuvanje

Vrate šnicle nazad u šerpu, dodaj vino, lovorov list i majčinu dušicu.

Nalij bujonom ili vodom toliko da meso ogrezne.

Poklopi i krčkaj na tihoj vatri minimum 60–90 minuta, dok meso ne omekša toliko da se rastura viljuškom.

4. Finalni dodaci

Kada je meso skroz mekano, umešaj pavlaku i lagano prokuvaj još 5–10 minuta da se ukusi sjedine.

Po potrebi dosoli i dodaj još paprike ako voliš jače.

Najlepše ide uz:

  • domaće široke rezance ili testeninu
  • krompir-pire
  • kukuruzne knedle
  • ili tradicionalne tarhonye (mađarska sitna testenina)

Pospite sve seckanim peršunom i poslužite uz kiseli krastavac ili salatu od kiselog kupusa – za pun ugođaj.

Dimljena paprika je ključ ukusa – koristi pravu mađarsku dimljenu, ne običnu crvenu.