Sastojci:
- 300 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 40 g svežeg kvasca
- 50 ml ulja
- 2 cela jaja + žumance za premazivanje
- prstohvat bibera
- 300 g čvaraka
- 1 kašika puna masti ili putera
- 800 g brašna
Priprema:
U toplo mleko izmrviti kvasac i dodati šećer, promešati pa ostaviti da kvasac nakisne 10 minuta. U posudu staviti pola mere brašna, pa istresti nakisao kvasac i promešati. Zatim dodati jaja, so, ulje ( ostaviti 2 kašike ), opet sve promešati, pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Umešeno testo preliti sa one dv ekašike ulja što smo ostavili, malo još premesiti u činiji i ostaviti da kisne na toplom mestu 30 minuta.
Dok čekamo da testo nakisne samlećemo čvarke, da budu mazivi, dodati mast ili puter i biber pa sve dobro promešati. Kada nam je testo nakislo, istresemo ga na radnu površinu, premesimo i razvučemo u pravougaonik na debljinu 5 mm.
Premažemo 1/3 testa sa 1/4 smese od čvaraka pa preklapamo kao knjigu na trećinu, pa dobijenu traku isto na treću. Ostavimo da odstoji 5 minuta pa opet razvlačimo i premazujemo dok ne potrošimo čvarke, znači sve ukupno 4 puta.
Na kraju ostavimo da dostoji 10 minuta i razvučemo na debljinu 1 cm. Pogačice vaditi modlom, okrugle ili seći četvrtaste, po želji.
Slagati u pouljen pleh i premazati žumancetom, malo posoliti odgore, pa uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni.
Pogačice neka kisnu koliko rerna se zagreje.
Mi smo ih pekli 20 minuta.
Prijatno!