Ko ne voli osvežavajuću, tropsku biljku, neobičnog ali vrlo dekorativnog izgleda?!
Ananas se može konzumirati u različitim oblicima - kao čisto voće svež ili konzerviran, kao sok, u dezertima, voćnim koktelima, salatama, dok je u nekim kulturama u obliku priloga neizostavni deo mesnog obroka.
Osim što je vrlo ukusan, ananas je i odličan izvor magnezijuma, vitamina C, kalcijuma i kalijuma, pun je vode pa je odličan za hidrataciju, dok masnoća sadrži vrlo malo. Na 100 g ovog voća nećete uneti ni mnogo kalorija - svega 55 do 60, što je odlično ukoliko u planu imate mršavljenje.
A kako je jedna žena nakon šokantnog poređenja smršala 45 kilograma, pročitajte OVDE! (FOTO)
Lekovita svojstva ananasa takođe su nadaleko poznata - koren i plod koriste se protiv upala na koži, a odličan je i protiv crevnih parazita. Osim toga, neka istraživanja potvrdila su da ananas pozitivno deluje na poremećaje gastrointestinalnog trakta, pomaže u smanjenju intenziteta bola, a neki veruju da može i da ubrza porođaj u slučaju njegovog kašnjenja.
![](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/ananas-shutterstock-1422269762-53824.jpg)
Da li vam treba još neki razlog da odmah pripremite neki od ovih odličnih recepata čija je glavna zvezda ananas?
Predstavljamo vam nekoliko originalnih načina da pripremite specijalitet sa ananasom, a vi po svom ukusu izaberite da li će to biti slano ili slatko.
1. Čizkejk od ananasa
Recept za ovaj osvežavajući kolač je vrlo jednostavan: 300 g mlevenog keksa izmešajte sa 125 g maslaca i 100 ml mleka, pa formirajte koru. Dobro umutite 300 g krem sira sa 100 g šećera i čašom kisele pavlake, pa dodajte 250 ml umućene slatkle pavlake. Rasporedite fil preko kore i stavite u frižider da se stegne.
Za to vreme prokuvajte 500 g očišćenog ananasa sa 100 g šećera, pa dodajte 1,5 kesicu želatina pomešanog sa malo ananasovog soka. Prohladite, pa rasporedite preko fila od sira. Neka se dobro ohladi u frižideru, pa poslužite uz sok od ananasa. A kako da napravite domaći sok od ananasa koji eliminiše celulit i podstiče mršavljenje, saznajte OVDE.
2. Karamelizovani ananas ražnjići
Neodoljiva poslastica: Očistite ananas i isecite ga na komadiće, pa svaki komadić dobro uvaljajte u šećer i poređajte na štapiće. U dubljem tiganju rastopite dve kašike putera, pa stavite ražnjiće da se prže oko 15 minuta. Tokom prženja ih okrećite i pazite da ne izgori. Ove voćne ražnjiće po želji možete poslužiti uz sladoled, a još bolji ukus ćete dobiti ako sladoled prelijete sosom koji je ostao u tiganju nakon prženja.
OVDE preuzmite 5 neodoljivih recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)
![](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/karamelizovani-ananas-1422220773-53810.jpg)
3. Šejk od ananasa
Ukusni ananas smuti je pravo osveženje za organizam! Šoljicu očišćenog ananasa iseckanog na kockice izmiksujte u blenderu sa 200 ml grčkog jogurta. Za dodatni ukus, odozgo dodajte malo orašastih plodova i ukrasite listićem mente. Osim što će vas osvežiti i zasititi, ovaj napitak će vam ubrzati metabolizam!
5 nesvesnih grešaka koje usporavaju metabolizam otkrijte OVDE - Evo zašto ne možete da smršate!
![](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/smuti-od-ananasa-1422220827-53814.jpg)
4. Šnicle u sosu od ananasa
Ispržite šnicle na uobičajen način, pa u toj masnoći propržite komadiće ananasa nekoliko minuta. Dodajte 100 ml vode i 100 ml mleka i malo đumbira u prahu. Ostavite da vri 2-3 minuta, pa dodajte 500 ml slatke pavlake. Neka se kuva još nekoliko minuta, pa vrućim sosom od ananasa prelijte šnicle. Ako ste ljubitelj egzotičnih začina, tokom pripreme umaka možete dodati i kašičicu karija. Poslužite uz komadiće svežeg ananasa, povrće po želji i pomfrit.
OVDE preuzmite recepte za najrazličitiju pripremu ukusnih šnicli!
![](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/snicle-sa-ananasom-1422220781-53809.jpg)
5. Tart od ananasa
Napravite koru: Pomešajte 300 g brašna, 100 g šećera i kašičicu praška za pecivo, pa dodajte 150 g otopljenog putera. Sjedinite i formirajte koru u kalupu za tart i ostavite da se hladi u frižideru.
Pripremite fil: 200 ml kisele pavlake izmešajte sa 100 g šećera i dve kašičice vanilin šećera. Dodajte konzervu iseckanog ananasa (oko 250 g ploda, sok odlijte), dobro sjedinite i rasporedite preko kore.
Zapecite 10-15 minuta, pa izvadite i poređajte polovine kolutića ananasa u krug i vratite da se peče još 15 minuta. Uživajte!
Domaća maska od ananasa čisti lice i vraća blistavost za samo 20 minuta! Recept preuzmite OVDE.
![](http://stil.kurir.rs/slika-850x556/tart-od-ananasa-pita-od-ananasa-1422220743-53813.jpg)