Za ukusne zalogaje

Originalni bolonjeze sos

Autentični bolonjeze sos po originalnom receptu italijanskih kuvara
Recepti
04:22h Autor:
Originalni bolonjeze sos
Foto: Thinkstock
  • 90 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 6 režnjeva slanine
  • 3 čena belog luka
  • 2 glavice crnog luka
  • veza celera
  • 2 šargarepe
  • 1 kg mlevene junetine
  • 2 čaše crvenog vina
  • 800g paradajz sosa
  • 2 lista lovora
  • so, biber
  • 800g -1 kg špageta
  • parmezan za posipanje

Priprema

1. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju ili šerpi i pržite iseckanu slaninu dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte iseckan crni i beli luk i pržite dok luk ne omekša. Pojačajte temperaturu i dodajte mleveno meso. Kada se meso isprži dodajte vino i kuvajte dok se količina tečnosti ne smanji za trećinu. Smanjite temperaturu i umešajte paradajz, začine i celer.

2. Poklopite šerpu i kuvajte na blagoj vatri oko 1 - 1,5 sat dok se sos ne zgusne, povremeno mešajući.

3. Špagete skuvajte u posoljenoj vodi. Procedite i podelite u tanjire. Preko paste stavite parmezan, a zatim sos. Preko sosa možete staviti sir i biber.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs