Pita sa trešnjama je bio poseban specijalitet naših baka, dok su nam mame češće pravile čizkejk od ovog voća, ali malo ko može da odoli poslastici koja u sebi ima ovaj preukusni sastojak!
1. Sočni kolač sa trešnjama i jogurtom
Sastojci:
- 3 jaja
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 1 čaša jogurta (180 ml)
- 250 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g očišćenih trešanja
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta.
Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti.
Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Sipati smesu u podmazan i pobrašnjen pleh.
Po vrhu rasporediti trešnje (možete ih malo uvaljati u brašno da ne potonu).
Peći na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.
Po želji, posuti šećerom u prahu.
2. Čizkejk sa trešnjama
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g otopljenog maslaca
Za fil:
- 500 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- Za preliv:
- 300 g očišćenih trešanja
- 3 kašike šećera
- 1 kašika gustina
- 50 ml vode
Priprema:
Pomešati mleveni keks i otopljeni maslac, pa utisnuti u kalup i ostaviti u frižider.
Umutiti krem sir sa šećerom i vanilom, dodati umućenu slatku pavlaku, sjediniti i naneti preko kore.
Za preliv: kuvati trešnje sa šećerom, dodati gustin razmućen u vodi i mešati dok se ne zgusne. Ohladiti i preliti preko fila.
Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.
3. Pita sa trešnjama kao iz detinjstva
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g očišćenih trešanja
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- Malo prezli (oko 2 kašike)
- Ulje za premazivanje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomešati trešnje sa šećerom, vanilin šećerom i prezlama.
Na svaku koru naneti malo ulja, staviti trešnje po dužini, urolati i poređati u podmazan pleh.
Premazati sve rolnice uljem.
Peći na 200°C oko 30 minuta, dok lepo ne porumene.
Po želji, posuti šećerom u prahu kada se ohlade.