Pita sa trešnjama je bio poseban specijalitet naših baka, dok su nam mame češće pravile čizkejk od ovog voća, ali malo ko može da odoli poslastici koja u sebi ima ovaj preukusni sastojak!

1. Sočni kolač sa trešnjama i jogurtom
Sastojci:

  • 3 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 1 čaša jogurta (180 ml)
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 g očišćenih trešanja
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje
shutterstock-1121319446.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta.

Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti.

Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.

Sipati smesu u podmazan i pobrašnjen pleh.

Po vrhu rasporediti trešnje (možete ih malo uvaljati u brašno da ne potonu).

Peći na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.

Po želji, posuti šećerom u prahu.

2. Čizkejk sa trešnjama

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog maslaca

cizkejk.jpg
Foto: PrintscreenJutjub/CooKing

Za fil:

  • 500 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • Za preliv:
  • 300 g očišćenih trešanja
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika gustina
  • 50 ml vode

Priprema:

Pomešati mleveni keks i otopljeni maslac, pa utisnuti u kalup i ostaviti u frižider.

Umutiti krem sir sa šećerom i vanilom, dodati umućenu slatku pavlaku, sjediniti i naneti preko kore.

Za preliv: kuvati trešnje sa šećerom, dodati gustin razmućen u vodi i mešati dok se ne zgusne. Ohladiti i preliti preko fila.

Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.

 3. Pita sa trešnjama kao iz detinjstva

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 500 g očišćenih trešanja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Malo prezli (oko 2 kašike)
  • Ulje za premazivanje
  • Šećer u prahu za posipanje
untitled.jpg
Foto: Printscreen/ youtube/ Letina Kuhinja

Priprema:

Pomešati trešnje sa šećerom, vanilin šećerom i prezlama.

Na svaku koru naneti malo ulja, staviti trešnje po dužini, urolati i poređati u podmazan pleh.

Premazati sve rolnice uljem.

Peći na 200°C oko 30 minuta, dok lepo ne porumene.

Po želji, posuti šećerom u prahu kada se ohlade.