Domaća čokoladna pogača mekana kao duša: Danima ostaje sveža, a preukusna i topla i hladna

Čokoladna pogača postala je veoma popularna na društvenim mrežama, a svako ko je probao ističe da je ukus neodoljiv!

Recepti
15:15h
Domaća čokoladna pogača mekana kao duša: Danima ostaje sveža, a preukusna i topla i hladna
Foto: Printscreen Instagram - halimenin_mutfagii

Ljubitelji čokolade obožavaće recept za pogaču koji je pred vama! Naime, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, štaviše, sa stola nestaje začas! Dugo ostaje sveža i neverovatno je vazdušasta.

Sastojci:

Za testo:

  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 čaša toplog mleka (200 ml)
  • 1 čaša tople vode (200 ml)
  • 1 šoljica ulja (100 ml)
  • Belance (žumance ostaviti za premazivanje)
  • 6 čaša brašna (koristite čašu od 200 ml)
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • Kremić od čokolade
  • Mleveni orasi

Za premazivanje:

  • Žumance
  • 1 kašičica mleka
Čokoladna pogača
foto: Printscreen Instagram - halimenin_mutfagii

Priprema testa:

U činiju stavite šećer, suvi kvasac, toplo mleko i toplu vodu. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne počne da peni.

Dodajte ulje, belance i so, pa postepeno umešajte brašno. Umesite mekano testo koje se ne lepi za ruke.

Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat.

Čokoladna pogača
foto: Printscreen Instagram - halimenin_mutfagii

Formiranje i punjenje:

Kada je testo naraslo, podelite ga na jednake loptice.

Svaku lopticu razvucite u oblik kruga. Na sredinu stavite kašičicu čokoladnog namaza i pospite mlevenim orasima.

Preklopite ivice testa preko fila i oblikujte kuglicu ili željeni oblik.

Premazivanje i pečenje:

Čokoladna pogača
foto: Printscreen Instagram - halimenin_mutfagii

Poređajte pripremljene kolačiće u pleh obložen papirom za pečenje.

U činijici pomešajte žumance i mleko, pa time premažite svaki kolačić.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumene (oko 20-25 minuta).

Ove čokoladnu pogaču možete servirati i toplu i hladnu, jednako je ukusna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs