Palenta nikada nije bila ukusnija: Punjene i pohovane "pljeskavice" od palente obožavaće cela porodica

Evo kako da napravite pohovanu palentu sa šunkom i kačkavaljem, gotovu za 15 minuta

Recepti
Palenta nikada nije bila ukusnija: Punjene i pohovane "pljeskavice" od palente obožavaće cela porodica
Foto: Shutterstock

Ove ukusne punjene i pohovane pljeskavice od palente obožavaće cela porodica, od dece do bake i deke. Sve je gotovo za 15 minuta a možete ih jesti za bilo koji obrok u toku dana.

Potrebno je:

  • 150 g palente
  • 400 ml vode
  • pola kašičice soli
  • 100 g šunke
  • 100 g kačkavalja

Za pohovanje:

  • 3 jaja10 kašika brašna
  • 100 ml ulja

Za sos:

  • 1 čaša grčkog jogurta
  • 1 kašičica senfa
  • malo seckanog peršuna
    palenta
    foto: Profimedia

Priprema:

Stavite šerpu sa vodom, malo ulja i soli da proviri. Kad je blizu ključanja sipajte palentu i mešajte. Nakon 2 minuta palenta je gotova. Trebalo bi da vam bude gušća malo smesa da biste mogli da lakše oblikujete pljeskavice. Palentu istresite na tacnu, koju ste obložili pek papirom. Rastanjite je i ostavite da se prohladi. Kad je dovoljno topla da možete da je uzmete u ruku vreme je za pravljenje pljeskavica. Odvajajte komade palente pa u sredinu stavite komadić šunke i kačkavalja i zatvorite tako da ne može da iscuri napolje dok se prži.

Šunku i kačkavalj iseckan na kockice stavljate u sredinu svake pljeskavice.

U poseban tanjir umutite 2 jaja, poslolite. Pripremite i 10 kašika brašna. Svaku pljeskavicu uvaljate u jaja pa u brašno, u jaja pa u brašno i spuštajte u tiganj gde ste prethodno zagrejali ulje.

Pecite sa obe strane po malo dok ne dobije lepu žutu boju. Nakon toga, gotove pljeskavice ređajte na ubrus da se ocedi višak masnoće.

U manjoj posudi pomešajte grčki jogurt, senf i peršun. Palentu služite uz ovaj sos. Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs