Jelovnik za Mitrovdan: Posna trpeza za veliku slavu, spremite sve od predjela do deserta, jednostavno i brzo

U petak slavimo Mitrovdan, a pravoslavna pravila nalažu da domaćin spremi posnu slavu jer pada u petak

Recepti
Autor:
Jelovnik za Mitrovdan: Posna trpeza za veliku slavu, spremite sve od predjela do deserta, jednostavno i brzo
Foto: Shutterstock

Ove godine Mitrovdan pada u petak, što znači da je obavezno spremanje posne trpeze.

Zbog toga vam donosimo predlog mitrovdanskog jelovnika:

Predjelo - 6 vrsta kuglica od jedne smese

Sastojci za osnovnu smesu: 800 g krompira, kašičica soli, beli luk u prahu, mleveni crni biber po ukusu, manja kesica posnog majoneza.

Još za različite kuglice:

1. vrsta kuglica - 50 g mlevenog pečenog kikirikija (malo u smesu, a ostatk za valjanje) 2. vrsta kuglica - 50 g mlevenih posnih krekera (malo u smesu, a ostatk za valjanje) 3. vrsta kuglica u polovinu smese broj 2 dodajemo prženi suncokret i valjamo u suncokret 4. vrsta kuglica - 50 g pečenog susama (malo u smesu, a ostatak za valjanje) 5. vrsta kuglica - u polovinu smese broj 4 dodajemo kašiku kečapa a u susam za valjanje malo mlevene crvene paprike 6. vrsta kuglica - oko 30 g tucane začinske crvene paprike, malo u smesu, a ostatak za valjanje

posne kuglice
foto: Printscreen Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Priprema: Krompir oljuštiti i staviti u vodu, dodati so i staviti da se kuva. Nakon što je krompir kuvan, izvaditi ga iz vode i ispasirati. Dodati začine (so, biber i luk prahu) i majonez. Podeliti smesu u 6 posuda, na jednake delove. Zatim od svakog dela formirati loptice i uvaljati ih u kikiriki, krekere...

Uz pica pitu i ove ukusne kuglice, dovoljno je da dodate malo ajvara, maslina i kiselih krastavčića, i biće to savršeno slavsko predjelo!

Ako želite da oduševite goste, pre glavnog jela poslužite riblju čorbu.

Posna pita kupusara od gotovih kora

Sastojci:

  • 500gr kora za pitu
  • glavica kiselog kupusa
  • biber
  • ulje

Priprema: Kiseli kupus dobro operite, kako bi so izašao iz njega, a potom ga iseckajte sitno, što sitnije. Zatim tako iseckan kupus prodinstajte na malo ulja. Slažite pitu tako što ćete kore blago poprskati kiselom vodom, filovati kupusom i savijati ili slagati u pleh. Peći na 200 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.

Pita kupusara
foto: Printscreen/youtube

Glavno jelo - Posna sarma od pečuraka

Sastojci: 3 struka praziluka, 400 g svežih šampinjona, 100 g pirinča, so, biber, mlevena paprika, kiseli kupus, kašika brašna, ulje.

Priprema: Iseckati praziluk i šampinjone i propržiti na ulju. Kad je gotovo dodajte pirinač i začine po ukusu, pa stavljajte malo fila na svaki list sarme i umotavajte. Poređajte u šerpu tesno i prelijte vodom da ogrezne, a preko stavite preostale listove kupusa. Kuvajte 2-3 sata na tihoj vatri. Na kraju dodajte zapršku - na malo ulja propržiti kašiku brašna i kašičicu mlevene paprike, pa dodajte u kuvanu sarmu.

Sarma
foto: Printscreen/youtube

Glavno jelo - Pijani šaran

Sastojci: šaran (1,5-2 kg), 200 g posnog margarina, 4 čena belog luka, 1 manja glavica crnog luka, 250 ml belog vina, 2 kašike prezli, 2 lovorova lista, prešun, kora jednog limuna, ruzmarin, so i biber.

Priprema: Umutiti margarin penasto, pa dodati peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber pa sve izmešati da bude glatka smesa. Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti.

Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja. U tepsiju sipati malo ulja i belo vino pa staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Izvaditi pa posuti prezlom i staviti lovorov list pa vratiti da se peče. Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako sto ćete deo do glave malo podignuti i videti da li je pečeno oko kostiju, da nije crveno.

Šaran
foto: Shutterstock

Torta - Posna čokoladna torta od lešnika

Sastojci za korice:

  • 400 ml tople vode
  • 13 kašika šećera
  • 3 kašike pekmeza (koristila sam od šljive)
  • 17 kašika brašna (270 g)
  • 3 kašike kakaa (oko 40 g)
  • 100 g pečenog mlevenog lešnika
  • 2 kašičice sode bikarbone

Krem I:

  • 800 ml biljnog mleka ili vode
  • 3 pudinga sa ukusom čokolade (120 g)
  • 6 kašika šećera
  • 125 g margarina
  • 100 g pečenog mlevenog lešnika
  • 100 g kakao krem table
  • 200 g mlevenog keksa (opciono, zavisi od vrste mleka ili vode)

Krem II:

  • 125 g margarina
  • 120 g šećera u prahu
  • 200 g pečenog mlevenog lešnika
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g kakao krem table
  • 200 ml biljnog mleka
  • Vode po potrebi za mazivu smesu (meni je trebalo 50 ml)

Još:

  • 250 g posnog eurokrema
  • 100 g kakao krem table
  • 2 kašike ulja
  • 165 g šlaga za dekoraciju

Kako se sprema pogledajte ovde:

Obavezno je pripremiti slavski kolač. Potreni sastojci:

  • 20 grama kvasca
  • 2 kašike vode
  • 500 grama belog brašna tip 500
  • 2 kašičice soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml vode

A kako se sprema pročitajte ovde:

Koliko je potrebno prosečnoj srpskoj porodici da proslavi slavu pogledajte u videu ispod:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs