Ove godine Mitrovdan pada u petak, što znači da je obavezno spremanje posne trpeze.
Zbog toga vam donosimo predlog mitrovdanskog jelovnika:
Predjelo - 6 vrsta kuglica od jedne smese
Sastojci za osnovnu smesu: 800 g krompira, kašičica soli, beli luk u prahu, mleveni crni biber po ukusu, manja kesica posnog majoneza.
Još za različite kuglice:
1. vrsta kuglica - 50 g mlevenog pečenog kikirikija (malo u smesu, a ostatk za valjanje) 2. vrsta kuglica - 50 g mlevenih posnih krekera (malo u smesu, a ostatk za valjanje) 3. vrsta kuglica u polovinu smese broj 2 dodajemo prženi suncokret i valjamo u suncokret 4. vrsta kuglica - 50 g pečenog susama (malo u smesu, a ostatak za valjanje) 5. vrsta kuglica - u polovinu smese broj 4 dodajemo kašiku kečapa a u susam za valjanje malo mlevene crvene paprike 6. vrsta kuglica - oko 30 g tucane začinske crvene paprike, malo u smesu, a ostatak za valjanje
Priprema: Krompir oljuštiti i staviti u vodu, dodati so i staviti da se kuva. Nakon što je krompir kuvan, izvaditi ga iz vode i ispasirati. Dodati začine (so, biber i luk prahu) i majonez. Podeliti smesu u 6 posuda, na jednake delove. Zatim od svakog dela formirati loptice i uvaljati ih u kikiriki, krekere...
Uz pica pitu i ove ukusne kuglice, dovoljno je da dodate malo ajvara, maslina i kiselih krastavčića, i biće to savršeno slavsko predjelo!
Ako želite da oduševite goste, pre glavnog jela poslužite riblju čorbu.
Posna pita kupusara od gotovih kora
Sastojci:
- 500gr kora za pitu
- glavica kiselog kupusa
- biber
- ulje
Priprema: Kiseli kupus dobro operite, kako bi so izašao iz njega, a potom ga iseckajte sitno, što sitnije. Zatim tako iseckan kupus prodinstajte na malo ulja. Slažite pitu tako što ćete kore blago poprskati kiselom vodom, filovati kupusom i savijati ili slagati u pleh. Peći na 200 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.
Glavno jelo - Posna sarma od pečuraka
Sastojci: 3 struka praziluka, 400 g svežih šampinjona, 100 g pirinča, so, biber, mlevena paprika, kiseli kupus, kašika brašna, ulje.
Priprema: Iseckati praziluk i šampinjone i propržiti na ulju. Kad je gotovo dodajte pirinač i začine po ukusu, pa stavljajte malo fila na svaki list sarme i umotavajte. Poređajte u šerpu tesno i prelijte vodom da ogrezne, a preko stavite preostale listove kupusa. Kuvajte 2-3 sata na tihoj vatri. Na kraju dodajte zapršku - na malo ulja propržiti kašiku brašna i kašičicu mlevene paprike, pa dodajte u kuvanu sarmu.
Glavno jelo - Pijani šaran
Sastojci: šaran (1,5-2 kg), 200 g posnog margarina, 4 čena belog luka, 1 manja glavica crnog luka, 250 ml belog vina, 2 kašike prezli, 2 lovorova lista, prešun, kora jednog limuna, ruzmarin, so i biber.
Priprema: Umutiti margarin penasto, pa dodati peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber pa sve izmešati da bude glatka smesa. Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti.
Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja. U tepsiju sipati malo ulja i belo vino pa staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Izvaditi pa posuti prezlom i staviti lovorov list pa vratiti da se peče. Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako sto ćete deo do glave malo podignuti i videti da li je pečeno oko kostiju, da nije crveno.
Torta - Posna čokoladna torta od lešnika
Sastojci za korice:
- 400 ml tople vode
- 13 kašika šećera
- 3 kašike pekmeza (koristila sam od šljive)
- 17 kašika brašna (270 g)
- 3 kašike kakaa (oko 40 g)
- 100 g pečenog mlevenog lešnika
- 2 kašičice sode bikarbone
Krem I:
- 800 ml biljnog mleka ili vode
- 3 pudinga sa ukusom čokolade (120 g)
- 6 kašika šećera
- 125 g margarina
- 100 g pečenog mlevenog lešnika
- 100 g kakao krem table
- 200 g mlevenog keksa (opciono, zavisi od vrste mleka ili vode)
Krem II:
- 125 g margarina
- 120 g šećera u prahu
- 200 g pečenog mlevenog lešnika
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g kakao krem table
- 200 ml biljnog mleka
- Vode po potrebi za mazivu smesu (meni je trebalo 50 ml)
Još:
- 250 g posnog eurokrema
- 100 g kakao krem table
- 2 kašike ulja
- 165 g šlaga za dekoraciju
Kako se sprema pogledajte ovde:
Obavezno je pripremiti slavski kolač. Potreni sastojci:
- 20 grama kvasca
- 2 kašike vode
- 500 grama belog brašna tip 500
- 2 kašičice soli
- 1 supena kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 250 ml vode
A kako se sprema pročitajte ovde:
Koliko je potrebno prosečnoj srpskoj porodici da proslavi slavu pogledajte u videu ispod: