Recept za pasulj na turski način: Nema mesa, ali ima ovaj tajni sastojak, ukusan je prste da poližeš

Turski specijalitet sa pasuljem sprema se brzo i lako, a može se poslužiti uz bilo koje jelo

Recepti
Recept za pasulj na turski način: Nema mesa, ali ima ovaj tajni sastojak, ukusan je prste da poližeš
Foto: Shutterstock

Barbunija Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno pasulj dinstan na maslinovom ulju sa lukom, belim lukom i paradajzom. Ovo je veoma ukusno jelo, koje turci rado jedu kao lagani ručak, deo meza ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a servira se sa malo soka od limuna preko i peršunom.

Sastojci:

  • 500g šarenog pasulja
  • 3 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 4 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice šećera
  • 1 šolja tople vode
  • šaka peršuna
  • so i biber
  • svež limun

Priprema:

Potopite pasulj u vodi veče pre pripreme. Ujutru procedite pasulj i kuvajte ga dok ne omekša. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta. Dodajte paradajz, beli luk i šolju tople vode. Začinite po ukusu. Nakon što pasulj proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta. Sada ovoj smesi sa povrćem dodajte skuvan pasulj. pokrijte šerpu poklopcem ali napola i ostavite ovaj secijalitet da se krčka oko pola sata. Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs