Sezona jagoda još malo traje, pa ih samim tim, osim što ih jedemo sveže, koristimo i za ukusne torte i kolače. Ukoliko ste nekada jeli tiramisu i ako vam se dopada, onda ćete verziju sa jagodama naprosto obožavati.
Priprema nije ni najmanje komplikovana, a ukus će vas apsolutno osvojiti. Da stvar bude još jednostavnija, za pripremu ove italijanske poslastice u malo drugačijoj verziji, potrebno je zaista malo vremena.
Sastojci za sirup:
- 100 g jagoda
- 30 g šećera
- 60 ml vode
- 10 ml soka od limuna
Za fil:
- 250 g maskarpone sira
- 20 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- 80 g kondenzovanog mleka
- 5 ml soka od limuna
- piškote
- sveže jagode
Priprema:
- Iseckajte jagode, a zatim ih sipajte u šerpu i dodajte šećer, vodu i limunov sok.
- Kuvajte sve dok se malo ne zgusne.
- Poređajte piškote u posudu, a jagode isecite na tanje kriške i poređajte po ivici posude.
- Sipajte preko piškota pola sirupa od jagoda, a zatim umutite slatku pavlaku i dodajte u maskarpone i šećer u prahu.
- Sjedinite opet mikserom, a onda dodajte limunov sok i kondenzovano mleko i sve dobro sjedinite.
- Sipajte pola smese preko sirupa, a zatim poređajte piškote i, nakon toga, sipajte još jedan red sirupa i na kraju fil.
- Sve ukrasite iseckanim jagodama.