Sastojci
- 700 grama jagoda
- 150 grama šećera
- jedna po jedna i po supena kašika sveže ceđenog soka od limuna
- dve kašičice ekstrakta od vanile (po želji).
Postupak
Jagode operite, odstranite peteljke te ih isecite na komade srednje veličine.
Ubacite jagode u šerpu i dodajte šećer. Prekrijte poklopcem i sačekajte da provri. Promešajte par puta i sačekajte da se stvori bela pena koju ćete ukloniti pomoću kutlače ili kašike. Kuvajte, ne duže od deset minuta, računajući vreme kada su jagode prokuvale.
Zadnje dve minute kuvanja dodajte sok od limuna i izmešajte. Dodajte ekstrakt od vanile (ukoliko ste se odlučili za njega).
Dobijeni džem ubacite u staklene tegle, plastične posude ili keramičke zdele te ga čuvajte u frižideru (hermetički zapakovan džem možete čuvati u frižideru najduže dve sedmice).
Ukoliko ga ubacite u plastične zdele i u hladnjak, možete ga čuvati do godinu dana. Nakon odmrzavanja, džem čuvati u frižideru najduže jednu sedmicu.