Hleb se generalno smatra namirnicom koja nije naročito zdrava, ali ipak čini sastavni deo skoro svakog obroka. Jedemo ga već od jutra, ako za doručak pravimo sendvič, i onda dodajemo barem parče uz dalje obroke.
Tako bi ljudi koji imaju predijabetes ili dijabetes trebalo da izbegavaju hleb potpuno, da ne bi bili u situaciji da im šećer u krvi "skače".
Vrste hleba su razne, i u pekarama i prodavnicama možda će vas zbuniti tolika raznovrsnost.
Semenke, bezglutenski hleb, razni dodaci, kako znati šta je najzdravije od toga?
Stručnjaci kažu, držite se jednostavnih stvari. U prodavnici dobro pogledajte spisak sastojaka! Hleb se vekovima pravio od brašna, kvasca, vode i malo soli i zapravo ne bi trebalo da sadrži mnogo drugih supstanci.
Nutricionisti kažu, pogledajte pakovanje ili pitajte pekara. Ako hleb sadrži dodate šećere ili biljno ulje, izbegavajte ga! Konzumiranje ovih "skrivenih" sastojaka može dovesti do hroničnog upalnog stanja, koje je okidač za mnoge bolesti, prevashodno za kardiovaskularne probleme.
Naravno, najsigurniji način da znate da je hleb zdrav je da ga napravite sami, ako imate vremena.