Kiflice su svima omiljene bilo da su punjene sirom, džemom, kremom. Neiskusne domaćice misle da su komplikovane za pripremu i čim čuju mesi se testo, odustaju. Ali, poprilično je lako da se naprave, a garantovano će vam super ispasti ako ispratite neke korake.
Obavezno ih premažite jajetom u koji ste dodali pavlaku, jer će ih to omekšati, a kako bi ostale meke i sveže i sutradan, pečene kiflice poprskajte vodom.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 25 g kvasca
- 1 kasicica šećera
- 250 ml tople vode
- 50 g maslaca
- 50 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 1 jaje
- 2 kašike kisele pavlake
Za premazivanje:
- 1 jaje
- kisela pavlaka
- so
Još:
- oko 150-200 g krem sira
- susam
Priprema:
- Razmutite kvasac sa toplom vodom, šećerom i kašičicom brašna.
- Ostavite kvasac da se aktivira nekih 10-ak minuta.
- Dodajte polovinu prosejanog brašna, ulje, so, ostatak vode, jaje, maslac (sobne temperatutre) i kiselu pavlaku.
- Dobro izmešajte varjačom/kašikom.
- Nakon toga postepeno dodajte ostatak brašna.
- Umesite glatko, mekano testo.
- Oblikujte loptu i stavite u činiju, pa premažite uljem.
- Ostavite testo pokriveno, u toploj prostoriji, oko 60 minuta.
- Podelite na dva jednaka dela i oblikujte lopte.
- Jednu polovinu vratite u činiju i ostavite je pokrivenu.
- Drugu polovinu stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite krug. Isecite na 16 trouglova.
- Na svaki kraj stavite kašicicu krem sira (ili nekog drugog fila, dzema) i urolajte kiflice.
- Isto ponovite i sa drugom polovinom testa.
- Kiflice poređajte na tepsiju na koju ste stavili pek papir za pečenje.
- Pokrijte ih i ostavite 10 minuta.
- Pavlaku i jaje umutite, pa premažite kiflice i pospite susamom.
- Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190-200°C, dok ne porumene sa donje i gornje strane (oko 20 minuta).
- Pečene kiflice poprskajte vodom i ostavite da se ohlade.