Sastojci:
- 20 g suvih vrganja ili suvi mix šumskih pečurki
- 1,2 l posnog bujona
- 4 kašike biljnog putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 papričica ljuta, sitno seckana
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 250 g pečuraka (šampinjoni)
- 250 g pirinča za rižoto
- 125 ml belog vina
- ½ male veze peršuna ili vlašca, sitno iseckanog
Priprema:
KORAK 1: Suve pečurke i bujon stavite u šerpu na jaku vatru da provri, a zatim smanjite vatru i držite na toplom.
KORAK 2: Zagrejte 2 kašike biljnog putera i ulja u širokom plitkom tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 6-8 minuta ili dok ne omekša. Mešajte beli luk minut, a zatim dodajte šampinjone. Rehidrirane pečurke iz bujona procedite i dodajte i njih. Pržite 8-10 minuta ili dok ne omekšaju i ne porumene. Umešajte pirinač i premažite posnim puterom i uljem. Dodajte vino i dinstajte 2 minuta da se krčka i malo da uvri.
KORAK 3: Dodajte jednu kutlaču bujona, redovno mešajući dok ne uvri, pre nego što dodate sledeću kutlaču. Nastavite sa dodavanjem i mešanjem 20-25 minuta dok se većina bujona ne ukrčka.
KORAK 4: Sklonite sa vatre, umešajte preostale 2 kašike posnog putera i začinsko bilje u rižoto, pa ostavite poklopljeno 5 minuta pre serviranja.