U srednjem veku, so je bila toliko skupa, da su je nazivali i “belim zlatom”. Danas je pak potpuno drugačije. So nam je dostupna baš svima i bez nje jednostavno ne može da se zamisli ni jedan delikatesni recept.
Svi iskusni kuvari vode računa koliko soli dodaju u jelo, kako bi ono bilo baš onog pravog, željenog ukusa. Pa tako i jedan od naših najpoznatijih kuvara Lepi Brka.
Danas Lepi Brka sa vama deli 4 fenomenalna i proverena recepta sa morskom solju: I to dva za slana i dva za slatka jela!
Fokača
Sastojci:
- 600 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1½ kašicica krupne morske soli
- ½ kašičice šecera
- 1 kašika ruzmarina
- 3,5 dl mlake vode
- 3 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje i posipanje:
- 1 kašika ruzmarina (svežeg ili
- sušenog)
- 1 kašika krupne morske Panonija soli
- 1/3 dl maslinovog ulja
Način pripreme: U posudu za mešanje sipati brašno, kvasac, šecer, so, ruzmarin, maslinovo ulje i mlaku vodu. Umesiti elasticno testo koje se ne lepi za ruke i ostaviti da naraste. Premesiti testo i rukama oblikovati u željeni oblik u plehu za pecenje, ali tako da testo ne bude deblje od 1cm. Premazati uljem i posuti ruzmarinom i morskom solju.
Ostaviti na toplom mestu da naraste još 20-30 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C 20-30 min, odnosno dok ne dobije rumenu boju.
Brauni sa slanim karamelom
Sastojci:
Za slani karamel: 150g šećera; 1 ravna kašičica krupne morske soli; 1 dl neutralne pavlake; 40 g maslaca;
Za brauni masu: 200 g brašna; 1 ravna kašičica praška za pecivo; 3 kašike kakao praha; prstohvat Panonija soli; 300 g čokolade za kuvanje; 150 g maslaca; 4 jaja; 150 g braon nerafinisanog šećera; 150 g belog šećera; 1 kesica vanillin šećera.
Za dekoraciju: 100 g bele čokolade
Način pripreme karamela: U manju šerpu sipati šećer i pažljivo na umerenoj vatri karmelizovati, da postane tečan i dobije lepu zlatnu boju. Skloniti sa vatre i dodati neutralnu pavlaku i so. Karamelizovani šećer će se stvrdnuti, ali sve vratite na vatru i uz mešanje otopite karamel u pavlaci. Za ovo je potrebno nekoliko minuta. Pred kraj dodajte i maslac da se i on otopi u karamelu. Kada se sve sjedini sklonite sa vatre i prespite u drugu posudu da bi se malo karamel malo smlačio.
Smesa za brauni: U posudu za mešanje sipati brašno, kakao, prašak za pecivo i vanillin šećer. Promešati i ostaviti sa strane.
U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i maslac i istopite na pari tako što posudu sa namirnicama stavite preko šerpe u kojoj lagano vri voda. Posuda ne sme da dodiruje vodu!
Povremeno promešati da bi se sve sjedinilo. Kada masa postane kompaktna i bez grudvi. Sklonite sa pare da se malo ohladi.
U još jednu posudu za mešanje sipajte beli i žuti šećer i jaja. Promešajte mikserom sve dok se sav šećer ne istopi i masa postane penasta.
Lagano izravnajte špatulom da karamel ne bi (previše) iscureo sa strane. Iscureće svakako jedan deo, ali to je ok. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 min.
Nakon pečenja kolač dekorisati belom čokoladom otopljenom na pari. Ovo naravno nije obavezno.
Kolač ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi u posudi u kojoj je pečen. Nakon toga nije loše da se stavi u frižider na 30 min. Može se čuvati u frižideru nekoliko dana, ali pre nego što ga iznesete pred goste ostavite ga van frižidera da se karamel opet opusti.
Pileća krilca
Sastojci:
- 1,2 kg pilećih krilaca
- Za marinadu
- 2 kašike kečapa
- 3 kašike ajvara
- 100 g otopljenog maslaca
- ljuta papričica po ukusu
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 1 kašičica Panonija morske soli
- biber
- Majčina dušica
- 4 čena belog luka
- 2 kašike meda
Način pripreme: Sve sastojke za marinadu staviti u blender i usitniti da se dobije gusta marinada. Količina ljute papričice, soli i bibera koju ćete staviti - zavisi samo od toga koliko pikantna krilca želite.
Nožem odvojiti krilce od zakrilca, staviti u posudu za mariniranje i preliti krilca marinadom, pa sve dobro promešati i ostaviti prekriveno prijanjajućom folijom u frižider barem 3 sata, idealno preko noći. Pre pečenja ostaviti van frižidera barem 15 minuta.
Marinirana krilca prebaciti u pleh za pečenje i preko krilaca staviti svu marinadu koja je ostala u posudi za mariniranje.
Peći u rerni na 200°C dobro prekriveno aluminijumskom folijom oko 30 minuta. Nakon toga skinuti foliju smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 10 minuta da krilca dobiju rumenu boju.
Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi pa služiti toplo. Sokovima od pečenja iz pleha preliti krilca. Mogu se koristii i kao moča.
Mafini sa slanim čoko prelivom
Sastojci za 4 komada (veća):
- 150 g brašna
- 130 g šećera
- 20 g kakaa
- 1 kašičica sode bikarbone
- Prstohvat Panonija morske soli
- 80 ml ulja
- 1 kesica vanillin šećera
- 240 ml vode
- Preliv
- 150g čokolade
- 1 dl mleka
- 1 kašičica morske soli
Način pripreme: U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, kakao i so. Dodajte ulje, ekstrakt vanile i vodu.
Sve zajedno umutite mikserom.
Dobijenu masu rasporedite u papirne korpice za pečenje mafina. Ove koje sam koristio su malo veće i postojanije i ne moraju da se stavljaju u pleh za mafine. One manje papirne korpice moraju i zbog veličine trebaće vam barem 6 komada. Nemojte da punite korpice do kraja zato što će kolač prilikom pečenja poprilično narasti.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 min.
Kolač nakon pečenja ostaviti da se ohladi. Poželjno je da u sredini ostane sočan.
Čokoladu istopiti sa mlekom i dodati morsku so. Preliti mafine kada se malo smlače.
Prijatno!