Sve se može prilagoditi ukusu, može se jesti i toplo i hladno. Idealno kao predjelo ili prilog, još uz neki umak, čista desetka!
Potrebni sastojci:
– 500 g palente
– 1,5 l vode
– 1 puna kašičica soli ili po ukusu
– 100 g rendanog parmezana
– Biber po ukusu
– Ostali začini takođe po ukusu
– Kockica putera za podmazivanje kalupa
Za pohovanje:
– 3 jaja
– Malo soli
– Oko 100g brašna
– Oko 200g prezli
– Ulje za prženje
Opciono:
– Grčki jogurt ili neki drugi umak po izboru
Priprema:
1. U šerpu sipati vodu i so i ostaviti da provri. Kada provri dodati palentu i skloniti sa ringle, konstantno mešati da se ne bi stvorile grudvice pa dodati parmezan i biber i sjediniti.
2. Smesu zatim prebaciti u pravougaonu tepsiju (33x23cm, može i malo veća) koja je prethodno podmazana puterom i izravnati je ravnomerno. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti, može i u frižideru.
3. Ohlađenu palentu iseći na 20 kockica. Jaja posoliti i umutiti viljuškom, pripremiti brašno i prezle.
4. Svaku kockicu uvaljati sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržiti u malo dubljem ulju, isprženu palentu staviti na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi.
5. Servirati uz grčki jogurt ili umak po želji, peršun ili bosiljak.
(Stil.kurir.rs)