UKUS ZA PAMĆENJE

OVAKO SE SLUŽI U NAJBOLJIM SVETSKIM RESTORANIMA: Pohovana palenta je čist delikates!(RECEPT)

Jednostavno jelo, na veoma zanimljiv način!

Recepti
Autor:
OVAKO SE SLUŽI U NAJBOLJIM SVETSKIM RESTORANIMA: Pohovana palenta je čist delikates!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sve se može prilagoditi ukusu, može se jesti i toplo i hladno. Idealno kao predjelo ili prilog, još uz neki umak, čista desetka!

Potrebni sastojci:

– 500 g palente

– 1,5 l vode

– 1 puna kašičica soli ili po ukusu

– 100 g rendanog parmezana

Biber po ukusu

– Ostali začini takođe po ukusu

– Kockica putera za podmazivanje kalupa

Za pohovanje:

– 3 jaja

– Malo soli

– Oko 100g brašna

– Oko 200g prezli

– Ulje za prženje

Opciono:

Grčki jogurt ili neki drugi umak po izboru

Priprema:

1. U šerpu sipati vodu i so i ostaviti da provri. Kada provri dodati palentu i skloniti sa ringle, konstantno mešati da se ne bi stvorile grudvice pa dodati parmezan i biber i sjediniti.

2. Smesu zatim prebaciti u pravougaonu tepsiju (33x23cm, može i malo veća) koja je prethodno podmazana puterom i izravnati je ravnomerno. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti, može i u frižideru.

3. Ohlađenu palentu iseći na 20 kockica. Jaja posoliti i umutiti viljuškom, pripremiti brašno i prezle.

4. Svaku kockicu uvaljati sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržiti u malo dubljem ulju, isprženu palentu staviti na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi.

5. Servirati uz grčki jogurt ili umak po želji, peršun ili bosiljak.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs