Sastojci za koru:
6 belanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
150 – 200 ml mleka za prelivanje
Sastojci za krem:
800 ml mleka
6 kašika šećera
6 žumanaca
7 kašika brašna
200 gr čokolade
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
Za grilijaš:
100 gr oraha
200 gr šećera
Priprema: Ulupati belanca sa šećerom da se šećer potpuno otopi i dobije čvrsta pena.
Dodati brašno i sjediniti varjačom, pa u podmazan ili obložen pleh veličine 23 x 33 cm istresti smesu, poravnati i staviti da se peče. Ukoliko je tepsija nešto veća, povećati za jedno belance. Peći između 20 i 25 minuta. Kora bude blago rumena, više žućkasta odgore.
Pečenu i još vrelu koru preliti sa mlekom i ostaviti da upije i ohladi se. Prelijte celom količinom mleka da bude sočna.
Pomešati žumanca, šećer, brašno i 100 – 150 ml mleka a ostalo mleko staviti da provri pa zakuvati umućena žumanca i mešati dok se ne zgusne. Kad se zgusne skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi i sjedini sa filom. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Otopiti šećer na srednjoj vatri, dodati orahe, promešati, pa istresti na papir za pečenje. Ohlađen grilijaš samleti, najbolje u blenderu da bude i sitnih i krupnijih komadića.
Ulupati penasto margarin i šećer u prahu pa mu dodati krem i umutiti. Na kraju umešti grilijaš. Na koru naneti ceo fil, poravnati i dekorisati po želji. Dobro ohladiti. Prijatno!
Kremasto i neodoljivo