Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog.
Recept koji smo za vas izdvojili datira iz 1290. godine i ssakupljen je u okviru obimne građe iz života na dvoru Nemanjića.
Neki od recepata su “oživeli” u pojedinim restoranima, lako se spremaju, pa vam predlažemo da i vi kod kuće pripremite ovo ukusno srednjevekovno jelo.
U pitanju je juneći biftek na dvorski način.
Način pripreme: Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć. Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru.
Za to vreme, izmešaju se crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.