Predlažemo da sarmice servirate uz kuvani krompir začinjen s malo maslinovog ulja i peršuna.
Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za 4 porcije (uz prilog po izboru).
Sastojci:
- 12-14 listova kelja srednje velike glavice
- 170g heljde u zrnu
- 1 crveni luk
- 2 manje šargarepe
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja (za dinstanje) + 2 kašike(za
- 250 ml pasate)
- 150ml vode (možete koristiti vodu u kojoj ste blanširali kelj), i više po potrebi
- 50ml crnog vina (opciono, možete zameniti s bujonom ili vodom)
- ½ kašičice soli, 1 kašika soja sosa, 1 kašika dimljene paprike, lovorov list
PRIPREMA:
U većem loncu zagrejte vodu do ključanja pa, posolite i ubacite listove kelja, potopite ih i prokuvajte oko 3 min da omekšaju. Po kuvanju ih odmah izvadite u posudu s hladnom vodom pa ocedite i ostavite sa strane dok pripremate punjenje.
Heljdu isperite pa stavite da se kuva u loncu s dvostruko više vode (razmra heljde i vode 1:2). Kad voda provri, smanjite vatru, posolite i nastavite da kuvate 5 min.
U tiganju zagrejtemaslinovo ulje pa dodajte sitno isekcani luk, šargarepu, beli luk i začine i dinstajte uz mešanje par minuta. Dodajte vino, pasatu i vodu, dodajte heljdu i kuvajte na laganoj vatri još 15-ak minuta, uz mešanje, dodajući po potrebi još vode.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i manju posudu za pečenje (oko 30×30 cm) premažite s maslinovim uljem.
Uzmite veći tanjir ili dasku pa list kelja raširite i poravnajte, a donji deo stabljike isecite (da vam ne smeta kod motanja sarmica). Na donji deo lista u sredinu stavite punu kašiku nadeva od heljde pa ga preklopite s leve i desne strane i zarolajte, pa položite u posudu za pečenje. Nastavite isto s preostalim listovima kelja, slažući sarmice jednu do druge.
Pecite 15-ak minuta na 180 stepeni, pa pred kraj uključite opciju pečenja odozgo kako bi sarmice dobile malo boje. Poslužite uz kuvani krompir začinjen s maslinovim uljem i peršunom ili nekim drugim priliogom.
Prijatno!