Predlažemo da sarmice servirate uz kuvani krompir začinjen s malo maslinovog ulja i peršuna.

Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za 4 porcije (uz prilog po izboru).

Sastojci:

  • 12-14 listova kelja srednje velike glavice
  • 170g heljde u zrnu
  • 1 crveni luk
  • 2 manje šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja (za dinstanje) + 2 kašike(za
  • 250 ml pasate)
  • 150ml vode (možete koristiti vodu u kojoj ste blanširali kelj), i više po potrebi
  • 50ml crnog vina (opciono, možete zameniti s bujonom ili vodom)
  • ½ kašičice soli, 1 kašika soja sosa, 1 kašika dimljene paprike, lovorov list

Recept je vrlo jednostavan, a ako želite ubrzati pripremu, pojedine elemente jela možete pripremiti unapred (npr. blanširati kelj i/ili skuvati nadev).