Sastojci:
- 500 grama mlevene junetine
- 400 grama krompira
- 1 kašičica cimeta
- 1 lovorov list
- 400 grama seckanog paradajza
- 1 srednja glavica glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 3 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
Ovako Italijani spremaju tradicionalni srpski doručak: Nema ništa bolje od ovog! (RECEPT)
Sastojci za bešamel sos:
- 60 grama maslaca
- 60 grama brašna
- 700 ml mleka
- na vrh noža muškatnog oraščića
- so
- biber
Priprema:
- Ogulite krumpir, pa ga naseckajte na kriške, blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute te ga ocijedite.
- U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani luk i dinstajte 7-8 minuta dok ne omekša.
- Dodajte sitno seckani beli luk i dinstajte još 2 minuta.
- Dodajte mleveno meso, dobro ga usitnite, posolite i pobiberite, pa dodajte cimet, koncentrat paradajza i seckani paradajz.
- Dinstajte još 10 minuta.
- U zasebnoj posudi napravite bešamel sos: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite.
- Dodajte zagrejano mleko, stalno mešajući kako se ne bi naprave grudvice.
- Na samom kraju dodajte so, biber i malo muškatnog oraščića, te sve dobro izmešajte.
- Pustite da se sos prohladi. Ako je pregust, razredite ga mlekom do željene gustine.
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, pa složite prvi red krompira, dodajte sos od mlevenog mesa, poravnajte kašikom, pa dodajte nekoliko kašika bešamela i prekrijte drugim slojem krompira.
- Ponovite dok ne potrošite sv sastojke, tako da vam završni sloj bude sloj krompira koji ćete preliti preostalim bešamel sosom.
- Pecite u prethodno zagrejanu rerni na 200 Celzijusa oko 30-40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lepu zlatnu koricu.
- Ohladite 10-15 minuta i poslužite sa zelenom salatom.
Supa od bundeve i šargarepe sa tajnim sastojkom: Ugrejaće vas i okrepiti za tili čas! (RECEPT)