PREUKUSNI, A PRAVE SE ZA ČAS

4 univerzalna fila za torte: Sa ovim ukusima nema greške! (RECEPT)

Čokolada i cimet – ko ih ne voli?

Recepti
Autor:
4 univerzalna fila za torte: Sa ovim ukusima nema greške! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Naravno, uvek je najjednostavnije otopiti čokoladu i puter (količinski odnos je obično 3:1 u gramima) i dobili ste fil za tortu, ali zašto ne obogatiti ukuse?

Evo nekoliko ideja.

Cimet i krem sir

Ovaj fil za torte i kolače je tako jednostavan, a bogat ukusom.

  • 230 gr omekšalog krem sira
  • 1/2 šolje (od 250 ml) šećera u prahu
  • 1/2 kašičice (ili malo više) cimeta
  • 1/4 šolje mleka

Sve sastojke promešajte u posudi i dobro umutite mikserom. Držite do upotrebe u frižideru.

Kafa i puter

Ovaj fil je takođe obogaćena cimetom, ali ono što mu daje divan ukus je instant kafa.

  • 1 kašičica instant kafe u granulama
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Malo soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje omekšalog putera
  • 3 šolje šećera u prahu
  • 1/3 šolje mleka

Stavite kafu u posudicu i gnječite kašičicom dok se ne pretvori u prah. Umešajte cimet i so. U drugoj većoj posudi mutite električnim mikserom puter dok ne omekša i ne postane izdašan, pa dodajte mešavinu kafe, cimeta i soli i, na kraju, ekstrakt vanile. Dodajte lagano šećer u prahu i mleko muteći dok ne dobijete željenu gustinu fila.

Rum i čokolada

Ovaj recept je podgodan kada pravite veće količine kolača.

  • 4 šolje slatke pavlake
  • 1/4 šolje neslanog putera
  • 1/4 šolje šećera
  • 560 g čokolade za kuvanje naseckane ili narednane
  • 1/3 šolje ruma
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Pavlaku, puter i šećer pomešajte u šerpi, pa zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi i fil ne zakuva. Sklonite sa šporeta, dodajte 560 gr narendane čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Dodajte rum i vanilu. Dobro izmešajte i držite u frižideru do korišćenja.

Najjednostavniji čokoladni fil

  • 300 gr kvalitetne tamne čokolade, grubo naseckane
  • 100 gr putera
  • 250 ml masnije pavlake

Pomešajte sve sastojke, stavite na šporet na nižu temperaturu, zagrevajte mešajući dok se sastojci ne sjedine i čokolada i puter ne otope. Skinite sa šporeta, ostavite da se hladi 5 minuta. Stavite u frižider. Kada se fil u potpunosti rashladi, pre korišćenja ga izvadite iz frižidera i kratko mutite električnim mikserom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs