Naravno, uvek je najjednostavnije otopiti čokoladu i puter (količinski odnos je obično 3:1 u gramima) i dobili ste fil za tortu, ali zašto ne obogatiti ukuse?
Evo nekoliko ideja.
Cimet i krem sir
Ovaj fil za torte i kolače je tako jednostavan, a bogat ukusom.
- 230 gr omekšalog krem sira
- 1/2 šolje (od 250 ml) šećera u prahu
- 1/2 kašičice (ili malo više) cimeta
- 1/4 šolje mleka
Sve sastojke promešajte u posudi i dobro umutite mikserom. Držite do upotrebe u frižideru.
Kafa i puter
Ovaj fil je takođe obogaćena cimetom, ali ono što mu daje divan ukus je instant kafa.
- 1 kašičica instant kafe u granulama
- 1/2 kašičice cimeta
- Malo soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 šolje omekšalog putera
- 3 šolje šećera u prahu
- 1/3 šolje mleka
Stavite kafu u posudicu i gnječite kašičicom dok se ne pretvori u prah. Umešajte cimet i so. U drugoj većoj posudi mutite električnim mikserom puter dok ne omekša i ne postane izdašan, pa dodajte mešavinu kafe, cimeta i soli i, na kraju, ekstrakt vanile. Dodajte lagano šećer u prahu i mleko muteći dok ne dobijete željenu gustinu fila.
Rum i čokolada
Ovaj recept je podgodan kada pravite veće količine kolača.
- 4 šolje slatke pavlake
- 1/4 šolje neslanog putera
- 1/4 šolje šećera
- 560 g čokolade za kuvanje naseckane ili narednane
- 1/3 šolje ruma
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Pavlaku, puter i šećer pomešajte u šerpi, pa zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi i fil ne zakuva. Sklonite sa šporeta, dodajte 560 gr narendane čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Dodajte rum i vanilu. Dobro izmešajte i držite u frižideru do korišćenja.
Najjednostavniji čokoladni fil
- 300 gr kvalitetne tamne čokolade, grubo naseckane
- 100 gr putera
- 250 ml masnije pavlake
Pomešajte sve sastojke, stavite na šporet na nižu temperaturu, zagrevajte mešajući dok se sastojci ne sjedine i čokolada i puter ne otope. Skinite sa šporeta, ostavite da se hladi 5 minuta. Stavite u frižider. Kada se fil u potpunosti rashladi, pre korišćenja ga izvadite iz frižidera i kratko mutite električnim mikserom.