U pitanju je piletina u marinadi, a sastojci za ovo jelo su za osam osoba, pa smanjite količinu ukoliko ne želite da bude toliko obimno.
Sastojci za piletinu:
- 5 celih pilećih belih mesa
- 250 ml sirćeta
- 2 crna luka srednje veličine isečena napola
- 3 šargarepe
- 1 stabiljka celera
- 1 lovorov list
- 1 struk timijana
- 1 struk svežeg origana
- 3 kašičice soli
Sastojci za marinadu:
- 2 crna luka oljuštena i isečena na listiće
- 5 šargarepa oljuštenih i isečenih na kolutove
- 10 češnjeva belog luka
- 250 ml maslinovog ulja
- 3 lista lovora
- 4 struka origana
- 3 struka timijana
- 500 ml belog sirćeta
- 125 ml vode
Način pripreme:
Pomešati pileće belo meso s ostalim sastojcima, dodati vodu da sve u njoj ogrezne i kuvati dok sve ne omekša. Ocediti pileće meso i pustiti da se ohladi, skinuti kožicu i kosti. Preliti marinadom i ostaviti da stoji najmanje dva sata.
Za marinadu:
Propržiti crni luk, šargarepu i beli luk na ulju dok luk ne porumeni. Ubaciti začinsko bilje i mešati još jedan minut. Dodati sirće i vodu i mešati 10 minuta da se začini izmešaju. Ubaciti pileće belo meso, pustiti da sve provri i mešati još pet minuta. Skloniti s vatre i pustiti da se potpuno ohladi.
Ovaj recept je jedan od mnogih iz knjige Gvadalupe Riviera i Mari-Pjer Kole "Fridine fijeste: Recepti i sećanja na život sa Fridom Kalom", a sigurni smo da će vaši gosti biti oduševljeni ovim meksičkim specijalitetom.