Predstavljamo vam originalni recept za najpopularnije brazilsko predjelo - mekane i hrskave loptice od brašna i sira, pod nazivom Pao de Queijo.
Sastojci: pola šolje maslinovog ulja ili putera, 1/3 šolje vode, 1/3 šolje mleka, 1 kašičica soli, 2 šolje brašna, 2 kašičice belog luka u prahu, 2-3 šolje rendanog parmezana, 2 jaja.
Priprema: Zagrejte rernu na 190 stepeni. U većoj šerpi pomešajte maslinovo ulje, vodu, mleko i so, pa zagrejte na visokoj temperaturi. Kad proključa odmah sklonite sa vatre i umešajte brašno i beli luk. Mešajte da se lepo sjedini. Ostavite da stoji 10-15 minuta.
Jaja razbijte i razmutite, pa dodajte u testo, a zatim umešajte i parmezan. Smesa bi trebalo da bude čvrsta. Kidajte komade testa, oblikujte u loptice veličine ćufti i ređajte u pleh obložen nemasnim papirom za pečenje.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta, odnosno dok loptice ne dobiju svetlobraon boju.