Čeburek ili Čebureki je vrsta brze hrane, lepinjice koje izgledom podsećaju na pancerote ili kalcone, ali to nisu, testo je bez kvasca, pravi se kao vučeno, samo od brašna i vode, a ukus je fantastičan. Potiču, pretpostavljate, naravno iz Turske.
Priprema testa: 500 gr mekog brašna, malo da se premesi i razvuče, 250 ml vode, 2 kašike ulja, prstohvat soli.
Nadev: 500 gr mlevenog mesa 1 veća glavica crnog luka, malo soli i bibera, po ukusu
Priprema: Staviti brašno u veću posudu, napraviti udubljenje pa sipati vodu i ulje i malo posoliti. Umesiti testo. Testo mesite nešto duže, dok se sve lepo ne poveže i ne ujednači. Nekih 5 minuta. Testo je tvrđe i tako i treba i da bude. Ostavite ga 30 minuta da odstoji pokriveno krpom.
Ukućani će vam tražiti da im pravite svaki dan