Verovatno ste do sada već čuli koliko je zdrava ovsena kaša. Međutim, kada je reč o instant ovsenoj kaši, ova teza nije tačna.
Da biste jeli zdravu ovsenu kažu, ona mora biti napravljena "kako treba". Naime, neophodno je da recimo, četiri kašike ovsenih pahuljica (bez dodataka) prokuvate u 3 dcl vode. Kada smesa proključa, sklonite je sa ringle kako kaša ne bi izgubila hranljive vrednosti.
Pošto je tako spremljena kaša neutralnog ukusa, možete da joj dodajte sastojke po želji (slane ili slatke) i tako napravite najzdraviji obrok:
Recept broj 1. Slana ovsena kaša
Ovsenoj kaši dodajte 1 kašiku mlevenog lana, 1 kašiku semena suncokreta, malo sira i malo maslinovog ulja. Sve to izmešajte i pojedite uz šolju jogurta ili kefira.
Ovakva kaša će podstaći rad creva i ubrzati sagorevanje masnoća.
Recept broj 2. Slatka ovsena kaša
Ovsenoj kaši dodajte malo mleka, 1 kašiku meda, pola banane, malo cimeta, malo sveže jabuke, malo oraha, badema ili rogača u prahu.
Ovaj slatki doručak će vašem telu dati energiju, a uz to će vas zasititi do ručka.
Recept broj 3: Umesto kolača
Ovsenoj kaši dodajte 100 grama čokolade, seckane orahe i sveže maline. Ovakva kaša je idealan desert, jer je ukusna a i zdrava.
10 razloga da jedete ovsenu kašu za doručak:
- Pomaže u kontroli telesne težine
- Kontroliše krvni pritisak
- Smanjuje holesterol
- Čisti kožu
- Smanjuje rizik od karcinoma debelog creva
- Kontroliše nivo šećera u krvi
- Povećava imunitet
- Povećava izdržljivost tela
- Poboljšava san
- Ovsena kaša je jak antioksidant.