Rižoto je jednostavno jelo, ali može biti suv i bez ukusa ako pri spremanju niste strpljivi i nemate osećaj za ukus.
Kak obiste dobili savršeni obrok od pirinča bitno je da pripremite namirnice i vodite se određenim pravilima.
Tri pravila od kojih nikako ne treba da odstupate su pravi odabir pirinča, temeljac i maslac.
- Zagrejte ulje i dodajte malo pirjanog luka
- Pirinač pržite na ulju da dobije staklastu boju, a onda dodajte dodatke po želji.
Hilandarska boranija: Vrhunski posni obrok ukusniji od mesa! (RECEPT)
- Za podlivanje koristite temeljac, a vrstu prilagodite ćeljama. Imajte na umu da će taj aromatičan dodatak učiniti da dobijete savršeni rižoto. Ako nemate temeljac može ga zameniti i vodom.
- Izbegavajte kocku za supu
- Dok voda u loncu još uvek nije do kraja isparila, dodajte kockice maslaca koje su stajale na sobnoj temperaturi, pa sve dobro promešajte i sklonite s vatre. Tako ćete dobiti kremastu teksturu rižota, a možete dodati i parmezan.