oprez

Stručnjak upozorava: Roditelji postavljaju dete u zimskoj jakni u auto-sedište, a to je opasna greška!

Zimske jakne onemogućavaju dovoljno efikasno zatezanje sigurnosnih pojaseva

Vaše dete & vi
12:41h Autor:
Stručnjak upozorava: Roditelji postavljaju dete u zimskoj jakni u auto-sedište, a to je opasna greška!
Foto: Profimedia

S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se logičnim da dete vozimo u kolima zimskoj jakni udobno smešteno u auto- sedištu. Ali, to može biti velika greška.

Jana Bosanac, savetnica za dečje sedeljke je naglasila da zimske jakne otežavaju zatezanje sigurnosnih pojaseva, što može biti opasno po dete u slučaju sudara.

"Pojas sedeljke, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz detetovo telo. Debele jakne i slična odeća to onemogućavaju i prilikom sudara dete može da isklizne iz pojaseva i ozbiljno se povredi. Zamislite koliko vazduha istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakuumiranje, koliko se one stisnu. Taj vazduh se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazni prostor između pojaseva i deteta. Dakle kao da dete niste uopšte zategli. Makar vam se čini da ste dete dobro zategnuli, zapravo niste. Između detetovog tela i pojasa ostalo je mnogo mesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dete može lakše izleteti iz sedeljke kao da nije ni vezano", kaže Jana Bosanac, savetnica sa auto- sedišta za decu i dodala:

Danas slavimo Mratindan: Po predanju ovakva nas zima čeka!

foto: Profimedia

"Puno ljudi se boji da će se dete prehladiti, razboleti, ako mu se makar na tako kratko skine jakna. Više razmišljaju o prehladi i bolesti nego o slomljenom vratu. A upravo slomljeni vrat je ono što se detetu može dogoditi ako je vezano u jakni. Prehladu može izlečiti, slomljeni vrat ne može. Takođe je mnogim roditeljima teško da svaki čas skidaju jaknu, pa je oblaće ponovo. Međutim, taj potez od 20 sekundi više je nešto što će detetu spasiti život. I ako se nešto dogodi mislim da niko neće oprostiti što nije uzeo tih 20 sekundi više da bi mu dete ostalo živo", objašnjava Jana Bosanac.

Kako vaspitavamo samožive egomanijake: Post ove majke zapalio Fejsbuk i prodrmao sve roditelje! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs